V Británii píšu o transatlantickej dohode TTIP. Toto je šesť dôvodov, prečo by nás mala desiť

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Autor sa domnieva, že dohoda TTIP je dohodnutá v tichosti a tajnostkársky. Tí, ktorí o dohode takto vyjednávajú, podľa Williamsa vedia, prečo tak robia. Európanom by sa totiž nemuselo páčiť, čo sa chystá.

    Prvý problém sa vraj týka britského zdravotníctva. Jedným z hlavných cieľov zmluvy je – európsku verejnú službu financovania z daní sprístupniť Američanom. To by mohlo viesť k faktickej privatizácii zdravotníctva.

    Druhý problém, ktorý by mohol ľudí vydesiť, sa týka životného prostredia a kvality potravín. Dohoda predpokladá, že sa zblížia normy EÚ a USA týkajúce sa kvality potravín. „Ale americké predpisy nie sú zďaleka také prísne. Sedemdesiat percent všetkých spracovaných potravín predávaných v amerických supermarketoch teraz obsahuje geneticky modifikované suroviny,“ varuje Williams. Európske predpisy geneticky modifikované potraviny takmer nedovoľujú.

    TTIP vraj môže tvrdo zasiahnuť aj srdce britských bánk. I tu sa majú zbližovať regulačné pravidlá a na rozdiel od geneticky modifikovaných potravín sú americké bankové predpisy podstatne prísnejšie – v dôsledku bankovej krízy, ktorá pred niekoľkými rokmi vypukla práve v USA.

    Transatlantická dohoda o voľnom obchode by mohla viesť aj k obmedzeniu slobody internetu. Nemožno vylúčiť, že užívatelia budú po podpísaní dohody podrobení oveľa väčšiemu dohľadu na sieti. Ak si pamätáte dohodu ACTA, proti ktorej sa zdvihla vlna protestov, vedzte, že sa môže táto už raz odmietnutá dohoda prejaviť práve v TTIP, aspoň podľa autora.

    Dohoda však predstavuje ohrozenie pre zamestnanosť v EÚ, znovu pre aproximáciu práv zamestnancov, ktoré sú za veľkou mlákou podstatne slabšie ako v Európe.

    Na dovŕšenie všetkého zlého potom vraj prijatie dohody povedie aj k obmedzeniu demokratických práv Európanov. Jedným z hlavných cieľov TTIP je totiž nastavenie takého prostredia, v ktorom by firmy mohli žalovať vlády, ak rozhodnutia kabinetov povedú k finančným stratám v podnikoch. V skutočnosti to znamená, že nikým nevolené nadnárodné korporácie môžu diktovať politiku demokraticky zvoleným vládam,“ píše Williams. S ohľadom na spomínanú riešenú problematiku vraj musí EÚ dohodu TTIP odmietnuť.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -