Číňania do konzerv s hovädzinou pridávali ľudské mäso. Takto upravené potraviny predávali na africkom trhu, šíri sa médiami

    0
    Letný palác a zakázané mesto v Pekingu (Autor: Jan Rychetský)

    Závažné obvinenie sa najprv objavilo v bulvárnych novinách v africkej Zambii, neskôr sa však pomocou internetu rozšírilo do celého sveta a len na Facebooku ho zdieľalo viac ako 26-tisíc užívateľov. Zambia sa už čínskej vláde za incident ospravedlnila.

    Jedna z užívateliek sociálnej siete Barbara Akosua Aboagye, ktorá hoaxu naletela, na svoju nástenku napísala: „Číňania začali do hovädzích konzerv pridávať mäso z mŕtvych ľudí a konzervy posielať do Afriky. Prosím, nekupujte si toto hovädzie najmä v afrických a ázijských obchodoch.“

    Čínska vláda vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že ju veľmi mrzí snaha niektorých ľudí zničiť dobré vzťahy medzi krajinami. „Dnes lokálny bulvárny plátok otvorene šíril lož, že Číňania pridávajú do konzerv ľudské mäso a potom ich v Afrike predávajú. Je to škaredé ohováranie a očierňovanie, čo je pre nás úplne neakceptovateľné,“ píše sa vo vyhlásení čínskej vlády.

    Zambijský minister Christopher Mulenga tvrdí, že krajina prípad podrobí vyšetrovaniu. „Zambijská vláda tento incident ľutuje, lebo medzi Čínou a Zambiou sú naozaj priateľské vzťahy. Uisťujeme vás, že vládne autority prípad vyšetria,“ cituje NZ Herald Mulengu. 

    - Reklama -