VIDEO Mrazivé zábery osemročných detí, ktoré ISIS učí zaobchádzať s bojovou technikou

    0
    Deti so samopalmi (Autor: ReproFoto: Jihadology.net)

    Islamský štát si naverboval novú detskú jednotku. Najnovšie propagandistické video zobrazuje malých a šťastných chlapcov vo veku 8 až 12 rokov, ktorí sa učia zaobchádzať s ťažkými zbraňami. ISIS chlapcom už od útleho veku vštepuje svoju násilnú ideológiu a militanti sa k deťom správajú ako prísni, ale dobrotiví otcovia. Chlapci iný svet ako ten v Islamskom štáte nepoznajú a odmalička im starší kolegovia vymývajú mozgy rečami, že každý je nepriateľ a pre Alaha musia obetovať aj svoj život.

    Vo videu spočiatku ukazujú Indonéziu či Jakartu a z kontextu vyplýva, že krajinu kritizujú aj za diplomatické rokovania s Barackom Obamom a USA. Po pár minútach sa vo videu objaví skupinka malých chlapcov oblečených v maskovacích odevoch. Podľa experta takmer všetky z 23 detí pochádzajú z Indonézie.

    „Ak sa pozorne pozriete na kvalitu videa, určite bolo nakrútené v Sýrii,“ cituje Jakarta Coconuts experta na terorizmus z indonézskej univerzity Ridlwana Habiba. Podľa neho tieto deti predstavujú pre ich rodnú krajinu obrovský problém. „Predstavte si, že o tri roky vyrastú a vrátia sa do Indonézie,“ zamýšľa sa nad dôsledkami Habib.

    Deti sú obeťami vlastných rodičov

    Expert si myslí, že deti v službách ISIS sú potomkami rodičov, ktorí sa k militantom pridali a naviedli na to aj svoje ratolesti. Z videa jasne vyplýva, že deti boli vedené a vychovávané k nenávisti k svojej domovskej krajine a indonézskej vláde. Na konci videa totiž napríklad všetci hromadne spália svoje pasy.

    Deti vo videu sa až na to, že v rukách majú samopaly, od svojich rovesníkov v iných častiach sveta výrazne nelíšia. Sú veselé, pozorne počúvajú svojich učiteľov, bojový výcvik pokladajú za hru a poslušne sa spolu modlia. Sú však disciplinované a k učiteľom, príslušníkom ISIS, ktorí im vysvetľujú, ako strieľať či poskladať bojovú pušku, prechovávajú veľký rešpekt.

    Zábery z videa zarmútili najmä Indonézanov. „Som Indonézan a, nanešťastie, všetko je pravda,“ píše v komentári k videu užívateľ sociálnej siete Reddit. „Existujú u nás organizácie ako napríklad Hizbut Tahrir. V Indonézii chcú vytvoriť vlastný Islamský štát,“ dodáva Indonézan.

    Ridlwan Habib tiež zdôraznil, že na indonézsku vládu je už dlhšie vyvíjaný tlak, aby prijala zákon, ktorý by jej vlastným občanom, ktorí odišli bojovať za ISIS, návrat do vlasti zakázal. Dodal tiež, že je povinnosťou vlády pokúšať sa tieto deti pred zhubným vplyvom islamských extrémistov zachrániť. Priznal však, že takýto krok je mimoriadne ťažké podniknúť a vyžiadal by si nákladné prípravy.

    Mrazivé video z dielne ISIS Zdroj: Jihadology.net

    Detskí vojaci v prvej línii

    To, že deti bojujú v radoch Islamského štátu, nie je nič výnimočné, práve naopak. Na území kontrolovanom touto extrémistickou organizáciou, bohužiaľ, príliš na výber ani nemajú. O tom by vedeli rozprávať napríklad kurdské sily. Veliteľ pešmergov Aziz Abdullah Hadur, ktorý sa v severnom Iraku stará o bezpečnosť, popisuje situáciu, keď sa stretával s deťmi, ktoré utiekli zo zajatia: „Keď prišli, boli také vychudnuté, že už ani nevyzerali ako ľudia. Povedali nám, že žili v pekle.“ Hadur tiež hovoril o situáciách, keď sa im detskí vojaci dostali na mušku, lebo ich ISIS často posielal do bojových línií. „Veľakrát, keď sme čelili ISIS, videli sme tieto deti v prvých líniách, ako mali na sebe oblečené vesty s výbušninami,“ hovorí veliteľ. 

    Spomenul tiež, že niekedy so svojimi kurdskými spolubojovníkmi nevedeli, na čom sú. Keď deti prekročili ich pozície, nevedeli, či naozaj utekajú pred radikálmi, alebo len prišli, aby ich zabili. „Keď prekročili naše línie, stávalo sa, že zabili našich spolubojovníkov. Bolo to neuveriteľne ťažké rozhodnutie. Nevedeli ste, čo máte robiť, lebo ak by ste nezabili vy ich, zabili by oni vás.“ Viac si môžete prečítať TU.

    Potomkov do ISIS dovliekli aj Európania

    Najviac detských džihádistov pochádza zo Sýrie, menej je ich napríklad z Jemenu alebo Maroka. V rámci európskych krajín majú v tomto smere svoj podiel Veľká Británia a Francúzsko. Ako sme však už informovali, minimálne 70 detí tvoria malí Holanďania. Najviac detí zabili v Iraku. Smrť našli najmä pri odpálení vozidla alebo zomreli ako pešiaci. Deti však nie sú využívané ako náhrada dospelých. Sú zaradené do klasických ISIS operácií, často so súhlasom rodičov. 

    Islamský štát sa deti snaží vychovávať naozaj od základov. Nedávno na internete zverejnil mobilnú aplikáciu, ktorou si chce získať detských bojovníkov. Propagandistická aplikácia sa volá Huroof, v preklade Písmenká. Deti sa v nej učia písmenká abecedy pomocou kreslených obrázkov bojovej techniky. V slovenčine by príklad znel T ako tank či P ako puška. Viac si môžete prečítať TU

    - Reklama -