Na Merkelovú sa to sype zo všetkých strán. Zabije jej posledný klinec do rakvy koaličný partner?

    0
    Horst Seehofer (vľavo), kancelárka Angela Merkelová a predstaviteľka nemeckej Kresťanskosociálnej únie Gerda Hasselfeldtová (vpravo) (Autor: SITA)

    Politika Angely Merkelovej je tŕňom v oku čoraz väčšej časti Nemcov. Podľa posledných prieskumov ju až dve tretiny obyvateľov Nemecka viac nechcú za kancelárku. Kritika na politiku predsedníčky Kresťanskodemokratickej únie CDU Merkelovej tentoraz prichádza aj od jej koaličného partnera, šéfa Kresťanskosociálnej únie CSU, Seehofera. Ako informuje ČeskáTelevize.cz, podľa Seehofera otočila Merkelová svoje politické kormidlo príliš doľava. Rovnaký názor má aj skupina 15 poslancov z kancelárkinej vlastnej strany, ktorí podpísali novú výzvu k zmene politického kurzu.

    Spor vo vláde spôsobila dohoda o zrušení víz pre Turecko, na ktorej sa zhodli špičky Európskej únie. To sa však nepáči ani koaličnému partnerovi Merkelovej, ktorý sa vyjadril, že: „V prípade, že sa nebude dariť spolupráca – o ktorú ale usilujeme – by sme museli rozmýšľať, čo môžeme urobiť sami,“ povedal predseda CSU a naznačil tak, že zvažuje samostatnú predvolebnú kampaň. Dohoda Európskej únie o bezvízovom styku Turecka má byť riešením migračnej krízy, pričom by umožňovala vracať utečencov, ktorí prišli do Grécka po 20. marci a nedostali azyl, priamo do Turecka.

    Svoje si k veci povedal aj jeden z najväčších vnútrostraníckych kritikov kancelárky Bosbach, ktorý hovorí o šanci, ako získať stratených voličov. „Na jednej strane je nám veľmi sympatická osoba Angely Merkelovej a rešpektujeme to, čo v politike dosiahla, ale v spoločnosti aj medzi radovými členmi CDU je stále viac ľudí, ktorí hovoria: Nemôže takto ďalej pokračovať,'“ kritizuje poslanec Wolfgang Bosbach.

    - Reklama -