Amerika bojuje s novou závislosťou. Obama si prizval na pomoc rapera

    0
    Prejav prezidenta USA Baracka Obamu na pôde OSN (Autor: SITA)

    „Som tu s prezidentom Obamom, pretože to beriem osobne. Zneužíval som predpísané anestetiká a potom som čelil závislosti,“ prináša vyjadrenie rapera Voice of America. „Keby som nedostal pomoc, keď som ju potreboval, nemusel som tu byť. Chcem pomôcť ostatným s rovnakým problémom,“ dopĺňa populárny umelec.

    Prezident Obama hovoril o často ignorovanom probléme predávkovania sa predpísanými anestetikami. To stojí ročne život viac Američanov ako dopravné nehody. Predávkovanie opioidmi zabilo vlani trikrát viac ľudí ako v roku 2000. „Veľmi často sa ľudia predávkujú predpísanými liekmi. Závislosť sa nezačína vždy v temnej ulici, ale môže sa začať aj v ordinácii,“ povedal Obama.

    Populácia USA predstavuje len päť percent svetovej populácie, pritom Američania konzumujú až 80 percent celosvetovej spotreby anestetík. Opioidy sú lacné anestetiká, avšak len málokto prikladá dostatočnú pozornosť ich rizikám. Legislatíva obmedzujúca využívanie týchto anestetík pravdepodobne prejde, keďže ju okrem prezidenta podporujú takmer všetci republikáni aj demokrati.

    - Reklama -