Lekári mladej žene povolili eutanáziu. Nedokázala sa totiž vyrovnať so sexuálnym zneužívaním

    0
    Ilustračný záber (Autor: SITA)

    Nemenovaná žena bola od útleho detstva sexuálne zneužívaná celých 10 rokov a lekári si nevedia dať rady s jej psychickým stavom. Podľa holandskej komisie pre eutanáziu trpí mladá dvadsiatnička posttraumatickou stresovou poruchou, anorexiou, chronickou depresiou a halucináciami. Psychiatri sa pacientku zo závažných chorôb neúspešne snažili vyliečiť niekoľko rokov a nakoniec sa rozhodli vyhovieť jej želaniu umrieť.

    Lekári tiež tvrdia, že mladá žena je na prijatie takéhoto rozhodnutia plne kompetentná a netrpí žiadnymi inými poruchami nálady, ktoré by mohli ovplyvňovať jej myslenie. Pacientka sa podľa lekárov rozhodla pre smrtiacu injekciu. 

    Správy o smrti mladej ženy rozprúdili podľa Independent vášnivé debaty aj vo Veľkej Británii. Verejná polemika o asistovanej smrti totiž stále ostrovnú krajinu polarizuje. „To, že odborníci ako odpoveď na zložitú otázku sexuálneho zneužívania a hlbokých duševných rán, ktoré spôsobuje, vnímajú eutanáziu, je desivé a znepokojujúce zároveň,“ vyhlásila Nikki Kenwadová zo skupiny Distant Voices, ktorá sa zaoberá právami hendikepovaných.

    Britský poslanec Robert Flello s rozhodnutím lekárov tiež nesúhlasí. „Vysiela to správu, že ak sa náhodou stanete obeťami sexuálneho zneužívania a dostanete z toho psychickú chorobu, ako dôsledok vás za to ešte potrestajú smrťou. Trest za to, že ste obeťou, je smrť,“ myslí si poslanec.  

    - Reklama -