Erdogan pritvrdzuje: Chystáme sa zasiahnuť v Sýrii

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Erdogan vysvetlil, že operácia sa pripravuje vzhľadom na opakujúce sa problémy v tureckom pohraničnom meste Kilis, ktoré je veľmi často terčom mínometných útokov zo sýrskej strany spoločných hraníc, a to z územia dobytého extrémistickým Islamským štátom. Erdogan poznamenal, že Turecko zatiaľ nezískalo “želanú podporu” od svojich spojencov, najmä od krajín, ktoré už majú v regióne svoje ozbrojené sily.

    V Turecku sa nachádza strategicky dôležitá letecká základňa Incirlik, ktorú lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície používajú pri svojich náletoch na pozície IS.
    Turecký prezident dnes, podobne ako aj v uplynulých dňoch, kritizoval neochotu spojencov pomôcť Turecku v boji proti IS. “Tí, ktorí prevracali svet naruby, keď Dáiš (IS) páchal útoky proti nim, teraz nechávajú Turecko v jeho boji proti tej istej organizácii osamotené,” vyhlásil Erdogan dnes v Ankare. Dodal, že IS na Turecko útočí na dvoch frontoch: samovražednými atentátmi i ostreľovaním pohraničia.

    Kilis, kde sýrski utečenci počtom prevyšujú miestnych obyvateľov, trpí cezhraničným ostreľovaním od polovice januára. Ostreľovanie si vyžiadalo životy 21 ľudí a desiatky zranených.

    - Reklama -