NATO ruské hrozby neodradili. Komplex protiraketovej obrany v Rumunsku je realitou. Šéf aliancie však tvrdí, že o Rusov vôbec nejde

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: SITA)

    Moskva sa podľa DPA domnieva, že nový americký systém by mohol zostreľovať ruské rakety, zatiaľ čo aliancia namieta, že technicky to nie je možné. Spojené štáty, ktoré boli vedúcou silou projektu, uviedli, že cieľom nového systému je reagovať na pretrvávajúcu hrozbu, ktorú predstavuje Irán. V článku, ktorý Stoltenberg napísal pre dnešné vydanie rumunského denníka Adevarul, sa uvádza, že “geografia a fyzika znemožňujú systémom NATO, aby zostreľovali ruské medzikontinentálne balistické rakety”. Vysvetlil, že to nie je možné vzhľadom na nízky počet striel tohto protiraketového systému a polohu, ktorá je buď “príliš na juh, alebo príliš blízko k Rusku”. Stoltenberg dodal, že tieto fakty boli a budú ruskému vedeniu vysvetľované. Systém protiraketovej obrany v Rumunsku je súčasťou štítu, ktorý tvoria aj prvky protivzdušnej obrany na amerických lodiach a spojeneckých plavidlách či radar s raketami v Turecku.

    Základňa Deveselu bola vybudovaná Spojenými štátmi. Pod kontrolu NATO ju prevedú v júli počas summitu aliancie, ktorý sa bude konať vo Varšave. Druhá základňa vznikne neďaleko poľského mesta Redzikowo, kde by ju mali uviesť do prevádzky v roku 2018. S jej výstavbou sa oficiálne začne tento piatok. Ako pripomenula agentúra DPA, Redzikowo leží v blízkosti ruskej exklávy, Kaliningradskej oblasti. Podľa Stoltenberga zariadenie v Deveselu “podstatne zvyšuje obranné pokrytie územia NATO pred útokmi raketami stredného a krátkeho doletu”. “Nikdy nemôžeme presne vedieť, aké výzvy sú pred nami. Šesťdesiatsedem rokov dejín NATO nás to dobre naučilo. Ale učia nás aj to, akú hodnotu má pripravenosť brániť naše národy pred akoukoľvek hrozbou a kedykoľvek,” zdôraznil.

    - Reklama -