Multikulturalizmus v Británii dostáva ďalšiu ranu. Ženy nemôžu nosiť nohavice, opúšťať domov a používať Facebook. Britské mešity toto nariadili veriacim

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Kontroverzné dokumenty mešít s novými nariadeniami pre moslimky vyvolali rozhorčenie medzi antiislamistickými aktivistami, organizáciami bojujúcimi proti extrémizmu, ako aj medzi umiernenými moslimami, ktorí pravidlá označili za „zastaranú“ a „absolútne nesprávnu“ interpretáciu islamu.

    Nemoderné pravidlá v modernom svete

    Ako informuje The Times, mešita Green Lane Masjid v meste Birmingham napríklad zakázala ženám nosiť nohavice aj pred ich manželmi, keďže tým odhaľujú detaily svojho tela. Centrálna mešita v Blackburne zase vyzvala ženy, aby vymazali svoj facebookový účet a chránili sa tak proti zlu. Mešita na odôvodnenie tohto zákazu použila citáciu z Koránu, ktorá však vo svojej pôvodnej verzii hovorí o alkohole. „Facebook otvoril dvere hriechu. Moslimské dievčatá aj ženy sa stali obeťami zlomyseľnej siete Facebook,“ tvrdí mešita.

    Moslimská asociácia v Blackburne zašla až tak ďaleko, že ženám nariadila, aby neopúšťali svoje domovy bez povolenia manžela, pričom po vonku by sa vraj nežné pohlavie malo pohybovať iba za dozoru mužského ochrancu. Asociácia je pridružená k najvýznamnejšej moslimskej organizácii v Británii – Moslimskej rade Británie, ktorá reprezentuje asi 500 mešít.

    Podobne sa vyjadril aj mufti londýnskej Croydonskej mešity. „Žena musí poprosiť manžela o povolenie, keď opúšťa dom, a nemala by tak robiť bez jeho vedomia,“ konštatoval. Hovorkyňa Moslimskej rady Británie odmietla myšlienku, že by táto významná organizácia s kontroverznými pridruženými mešitami rozviazala spoluprácu, s tým, že rada „neprikazuje svojim pričleneným organizáciám, aké právne názory by mali zastávať“.

    Čo si moslimovia myslia naozaj?

    Kontroverzné nariadenia prichádzajú v čase zverejnenia správy s názvom Čo si britskí moslimovia myslia naozaj, ktorá odhaľuje postoje britskej moslimskej populácie. Z prieskumu, z ktorého správa vychádza, vyplýva, že 39 percent moslimov (mužov aj žien) tvrdí, že žena by vždy mala poslúchať svojho manžela, pričom 31 percent sa domnieva, že muž by mal mať právo vziať si viac ako jednu ženu. Až 52 percent moslimov ďalej tvrdí, že homosexualita by mala byť zakázaná, a 23 percent z nich podporuje nahradenie britského právneho systému islamským právom šaría. Z prieskumu tiež vyplýva, že jeden z piatich moslimov v Británii nikdy nenavštívil nemoslimský príbytok.

    Sláva Alahovi na červených autobusoch

    V stále vyhrotenejšej situácii medzi britskými moslimami a pôvodnou populáciou sa proti „negatívnemu obrazu islamu“ rozhodla bojovať najväčšia islamská charita v Británii Islamic Relief. Kampaň charity spočíva v rozmiestnení pútačov s frázou „Sláva Alahovi“ na ikonických londýnskych červených autobusoch. Slávne double deckery proklamujúce slávu Alahovi však vyvolali v Británii vlnu nevôle.

     

    - Reklama -