Na Slavíne mali hrať okrem ruskej aj hymny iných mocností. Oslava konca vojny je podľa Klusa typická pre postsovietsky priestor

    0
    Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

    „Ak sme však oslavovali Deň víťazstva nad fašizmom, bolo by správne zahrať aj štátne hymny iných víťazných mocností, napríklad USA alebo britskú. Slovensko pomáhali oslobodzovať aj rumunskí vojaci, preto mohla zaznieť aj rumunská hymna,“ povedal Klus s tým, že mu to pripomína časy minulé.

    Na pondelkových oslavách na Slavíne chýbali opoziční poslanci. „Oslava konca vojny 9. mája je typická pre postsovietsky priestor. My si víťazstvo nad fašizmom pripomíname 8. mája ako celý západný svet,“ uviedol. Podľa Klusa predstavitelia SaS kládli preto vence k pomníkom v nedeľu 8. mája. „Centrálne oslavy 9. mája nie sú správne, čo sa týka termínu, a vyjadrujú skôr príklon k ZSSR ako inej časti západného sveta,“ uviedol poslanec. Pripomenul, že prezident SR Andrej Kiska tiež oslavoval koniec vojny 8. mája.

    Pietny akt, spojený s kladením vencov na bratislavskom Slavíne, pripomenul v pondelok 71. výročie konca druhej svetovej vojny. V západnom svete sa oslavuje koniec vojny 8. mája. Aj u nás je štátny sviatok Deň víťazstva nad fašizmom určený na 8. mája. Koniec vojny 9. mája oslavujú v Rusku. Po položení vencov zástupcami vlády, parlamentu, diplomatických misií na Slovensku a predstaviteľmi samosprávy zazneli tóny ruskej, v minulosti sovietskej štátnej hymny. Štátne hymny iných víťazných mocností na Slavíne nezazneli.

    Pri pietnom akte chýbali opoziční poslanci NR SR. To kritizoval v príhovore vicepremiér Peter Pellegrini. „Kde sú poslanci, ktorí vyzývali na boj proti fašizmu? Dnes tu nie je ani jeden,“ povedal Pellegrini v súvislosti s neúčasťou opozície, ktorá odmietla hlasovať za zvolenie poslancov kotlebovcov do funkcií v parlamentných výboroch. „Robia si to súkromne. Neregistrujem pozvánku, zrejme ju dostali správni poslanci,“ povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

    Európa si pripomenula 71. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, 8. mája 1945 podpísali dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka, druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila. Pre európsky kontinent predstavuje ukončenie najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva 8. máj. Pre celý svet sa však vojna skončila až 2. septembra 1945 podpísaním japonskej kapitulácie. Predchádzalo jej zvrhnutie dvoch atómových bômb, ktoré Američania zhodili v auguste 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki.

    - Reklama -