Bugár zveľadil svoj majetok za štátne. Danko takých ľudí kritizoval, teraz mlčí

    0
    Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: SITA)

    Predseda parlamentu Andrej Danko pred voľbami hovoril, že mu prekážajú politici, ktorí sú v politike 25 rokov a zrazu sú milionármi. Nepovedal však žiadne konkrétne mená. Pred rokom obhajoval v médiách vtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu s tým, že nie je bohatší ako súčasný podpredseda parlamentu Béla Bugár a pripomenul, že nikto nepíše o jeho spojení s historickým kaštieľom v Rohovciach, ktorý je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky a funguje ako domov pre seniorov, informuje Plus 7 dní.

    Za rok sa toho veľa zmenilo. Z rivalov Danka a Bugára sa stali koaliční partneri, o Rohovciach sa píše, ale predseda Danko teraz už mlčí aj napriek tomu, že šéf strany Most-Híd získal a zveľadil svoj majetok predovšetkým počas rokov strávených v politike. Ako informuje Plus 7 dní, o svojich podnikateľských plánoch sa Bugár zdôveril už pred ôsmimi rokmi a za mesiac v jeho domove pre seniorov zaplatíte podľa cenníka najmenej 520 eur.

    V majetkovom priznaní však Bugár rozsiahly historický kaštieľ s parkom nespomína. Odvoláva sa pritom na to, že kaštieľ patrí spoločnosti Parcus. V tej má však líder strany Most-Híd 50-percentný podiel, a keďže podľa zákona nesmie byť politik konateľom vo firme, zastupovali ho jeho asistenti Peter Vörös a Eva Méryová. „Mám odskúšaných ľudí, ktorým verím a oni k nim patria,“ vyjadril sa Bugár. Od roku 2012 je štatutárom spoločnosti Parcus Bugárova dcéra Krisztina Bugár – spolu s Monikou Palčovou. Parcus vlastní kaštieľ a prenajíma jeho priestory neziskovej organizácii Senior Park.

    „Chod domova pre seniorov má na starosti neziskovka, ja s tým nemám nič spoločné,“ dáva Bugár ruky preč od podnikania. Neziskovke však pomáha štát a v Senior Parku sú zriaďovatelia opäť tí istí ľudia, ktorých mená figurovali v spoločnosti Parcus – Peter Vörös a Ivan Pal. Na chod domova úspešne získali dotácie od štátu. „Parcus nedostal žiadnu špeciálnu podporu od VÚC alebo štátu, iba štandard, čo vyplýva zo zákona pri poskytovaní týchto služieb,“ reagoval na otázky Plus 7 dní Bugárov hovorca András Nagy. Ide o sumu 368 222 eur, ktoré organizácii Senior Park pred štyrmi rokmi poskytol Bratislavský samosprávny kraj pod vedením politika SDKÚ Pavla Freša.

    - Reklama -