Toto tvrdenie vás dvihne zo stoliček. Platiť za neprijatých imigrantov nie je pokuta, ale solidarita, odkázal aj Slovensku podpredseda Európskej komisie

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    „Dovoľte mi, aby som začal tým, že vysvetlím, ako sme na tom s uvoľnením vízovej povinnosti pre Turecko,“ odštartoval svoje vystúpenie Timmermans a rovno uviedol, že dohoda s Tureckom prináša ovocie, lebo sa na jej základe darí bojovať so zločincami, ktorí sa priživujú na migračnej vlne. Poznamenal tiež, že do Európy putuje cez Egejské more oveľa menej ľudí ako predtým.

    Zdôraznil nutnosť bližšej spolupráce s Tureckom v rámci zlepšenia životných podmienok utečencov. Dohoda medzi Tureckom a EÚ však stanovuje podmienky nielen pre EÚ, ale aj pre Turecko, ktoré sa ich v mnohých ohľadoch snaží plniť.

    „Tento proces je založený na zozname 72 podmienok, na základe splnenia ktorých môžeme pristúpiť k uvoľneniu vízovej povinnosti,“ povedal Timmermans s tým, že Turecko robí veľké pokroky.

    Turecké pasy s biometrickými údajmi

    Timmermans zároveň dodal, že do konca júna by sa Turecko malo zasadiť o splnenie piatich zásadných podmienok, ktoré zahŕňajú boj proti korupcii či zlepšenie podmienok pre utečencov. Okrem iného musí zmodernizovať svoje pasy. Timmermans totiž uviedol, že „žiadny turecký občan sa nedostane do Európy“ bez víza, ak nebude mať najnovší pas s biometrickými údajmi vrátane fotografie a odtlačkov prstov.

    „Chcem zdôrazniť, že radšej budem mať na svojich hraniciach niekoho s biometrickým pasom, u koho si budem istý, že osoba, ktorá má tento pas, je jeho skutočným vlastníkom, lebo si to budem môcť skontrolovať prostredníctvom systému na rozpoznávanie tváre a odtlačkov prstov, ako človeka so staromódnym pasom a papierovým vízom, v prípade ktorého je garancia, že ide o osobu uvedenú v pase, oveľa menšia ako v prípade osoby s biometrickým pasom,“ vysvetlil podpredseda Európskej komisie.

    Následne začal kritizovať dublinský systém, ktorý je absolútne nevyhovujúci na zvládanie súčasnej migračnej krízy. Aj napriek tomu však musíme nájsť spoločnú azylovú politiku pre celú Európsku úniu, inak bude mať celá situácia nevídané dôsledky. „Pretože ak neexistuje solidarita tu, tak onedlho nebude solidarita nikde. A to bude veľká rana pre európsky projekt,“ dodal Timmermans.

    Nie pokuta, solidarita

    Preto musí fungovať automatický prerozdeľovací systém, ktorý by odbremenil krajiny, ktoré sa nachádzajú pod výrazným tlakom. A to tak, že by tento tlak vo forme veľkého počtu prichádzajúcich ľudí odklonil do inej členskej krajiny na prechodné obdobie. „Podiel každého členského štátu bude vychádzať z jednoduchých kritérií – HDP a počtu obyvateľov.“ Ak to tie krajiny nezvládnu, môžu „prejaviť solidaritu“ finančným príspevkom.

    Táto „finančná solidarita“ by mala kompenzovať predovšetkým menšie správne celky, ktoré sú často zavalené administratívnymi úkonmi spojenými so zvládaním veľkého počtu prichádzajúcich ľudí. Podľa Timmermansa nejde o pokutu ani o žiadne vydieranie, ale o solidaritu za to, že členský štát EÚ nebude schopný prijať, a to z akéhokoľvek dôvodu, svoj „spravodlivý podiel“ utečencov a bude ich za neho musieť prijať iný členský štát. A práve tomuto štátu by sa táto „finančná solidarita“ vyplácala.

    Úplne na rovinu

    „Nemôžete si vyberať, kedy chcete byť súčasťou tejto Únie a kedy nie,“ podotkol Timmermans s tým, že musíme ťahať za jeden povraz. Zároveň dodal, že pracuje s tým, čo mu umožní Európska rada a predstavitelia členských štátov, s čím síce nie je úplne spokojný, ale robí, čo môže.

    „Úplne na rovinu – viem, že vždy budú existovať členské krajiny, ktorým sa nebude páčiť tento nápad deliť sa o zodpovednosť a mať tento automatický mechanizmus,“ povedal Timmermans a dodal, že dublinské pravidlá nefungujú, lebo nie sú založené na solidarite a spolupráci. „Dôvod, prečo sa Taliansko a Grécko v určitých ohľadoch neriadili dublinskými pravidlami, spočíva v tom, že celé roky žiadali iné členské štáty o prejav solidarity, lebo čelili určitému problému, a vždy dostali odpoveď: Dublin, postarajte sa sami.“ Veľká Británia však zostane vyňatá zo všetkých zmien, ktoré sa dublinských pravidiel týkajú.

    Súčasné dublinské pravidlá okrem iného prirovnal k hrdinovi populárneho seriálu Hra o tróny Jonovi Snowovi. „Tento Dublin, pre fanúšikov Hry o tróny, vyzerá ako Jon Snow, prebodnutý, ležiaci na stole a niekoľko dní mŕtvy.“ Európska komisia sa preto pokúsila nájsť iný mechanizmus, ktorý sa spustí automaticky, keď členský štát nebude stíhať.

    Celý systém vychádza z predpokladu, že prevažná väčšina krajín bude ochotná pomôcť svojim susedom v prípade, že budú zavalení prichádzajúcimi ľuďmi. „Ten finančný mechanizmus sa dá použiť len v prípade mimoriadnych okolností, keď členské krajiny nebudú schopné prijať svoj spravodlivý diel prichádzajúcich ľudí,“ povedal Timmermans a ešte raz zdôraznil, že ide o úplne výnimočné okolnosti.

    „Ľudia majú obavy z utečeneckej krízy, z migrácie, o bezpečnosť. A naša úloha je ukázať, že existuje cesta, ako sa tomu postaviť spoločne,“ vysvetlil Timmermans s tým, že je dôležité nájsť spoločné riešenie včas, kým nenastanú nepredvídateľné dôsledky vyplývajúce z neustáleho zaháľania.

    Na záver vysvetlil, že musíme s Tureckom rokovať, lebo ak s ním nebudeme rokovať a nepriblížime ho tým Európskej únii, nedokážeme zariadiť väčšie dodržiavanie ľudských práv, demokracie a slobody slova. Ak to neučiníme, budú trpieť nielen tureckí obyvatelia.

    - Reklama -