Kauza Panama Papers zarezonovala tentokrát v USA. Čo s tým má Obama?

    0

    Americké ministerstvo financií vo štvrtok informovalo o záväznom predpise, na základe ktorého finančné inštitúcie v USA budú musieť identifikovať skutočných vlastníkov firiem registrovaných v Spojených štátoch. Doteraz banky v Spojených štátoch mali len všeobecnú povinnosť “poznať svojich klientov”, čo im nebránilo otvoriť účty v mene anonymných fiktívnych spoločností. 

    “Jedným z kľúčov, ktorý sa ponúka firmám (…) a bohatým jednotlivcom, aby sa vyhli plateniu daní, je vytvoriť rad fiktívnych spoločností a sťažiť sledovanie peňazí, ktoré cirkulujú, a dlžných daní,” vysvetlil Obama.

    Offshorové spoločnosti registrované v Spojených štátoch boli v minulosti použité na obchádzaní amerických sankcií proti Iránu alebo na krytie nelegálnych príjmov od obchodníkov so zbraňami. 

    Obama v noci nadnes vyhlásil, že avizované opatrenia oznámené ministerstvom financií “veci zmenia”, ale nebudú stačiť, ak Kongres úplne nezruší možnosť vytvárať anonymné fiktívne spoločnosti v USA. 

    Podľa Obamu takáto pomoc zo strany Kongresu by zabránila daňovým únikom a praniu špinavých peňazí a hlavne by bola viedla k rešpektovaniu “základnej zásady”, že “zákony platia pre každého rovnako”. 

    - Reklama -