Zo sýrskeho Aleppa mesto pokoja? Prímerie potrvá 72 hodín

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    “S cieľom nedovoliť ďalšie vyostrenie situácie bol z iniciatívy ruskej strany predĺžený režim prímeria v severných častiach provincie Lázikíja a v meste Aleppo o ďalších 72 hodín, od 7. mája 00.01 h,” uvádza sa vo vyhlásení. 

    Prímerie v Aleppe začalo platiť od 4. mája, pričom na 48 hodín. Súčasne s tým sýrske úrady predĺžili aj už platné prímerie v oblasti Východnej Ghúty pri Damasku a na severe provincie Lázikíja. Vojenské operácie sa tam zastavili 30. apríla z iniciatívy ruskej a americkej strany po tom, ako tento krok odsúhlasilo vedenie vládnych síl a umiernení povstalci. 

    Prímerie sa vo všeobecnosti dodržiava, aj keď ozbrojenci z islamistického Frontu an-Nusra podnikli už v meste Aleppo viacero provokácií, informovalo ruské Centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii. Podobná situácia je aj v ďalších oblastiach, kde bolo vyhlásené prímerie. 

    Aleppo bývalo obchodnou metropolou Sýrie, momentálne je však dlhými bojmi a intenzívnym ostreľovaním zničené a rozdelené na dve časti: západ obsadili vládne sily, zatiaľ čo východnú časť kontrolujú povstalci.

    Postup vládnych síl v poslednom období, ktorý bol možný vďaka náletom ruských lietadiel, vyvoláva obavy, že armáda by mohla východ mesta zovrieť do blokády. Spomínané ruské centrum informovalo, že prímerie sa využíva na prípravu konvojov, ktoré by do obcí provincií Aleppo a Homs dopravili humanitárnu pomoc.

    - Reklama -