Veľkokapitál sa skončí, rovnako ako nadvláda USA nad svetom. Súdruh Jakeš sa vyjadril aj k utečencom

0
Miloš Jakeš (Autor: Hans Štembera)

Myslíte si, že bude socializmus ako protiváha ku kapitalizmu schopný pri súčasnom medzinárodnom vývoji ešte nakoniec zvíťaziť?

Určite k tomu dôjde, pretože kapitalizmus je nespravodlivý systém. Krajne nespravodlivý. Z čoho plynú tie obrovské príjmy dnešným vykorisťovateľom? Z toho, že nezaplatia za prácu ľuďom toľko, koľko by mali. Väčšina z nich tiež podvádza na daniach. Práve z toho pochádza ich bohatstvo. Nespravodlivosť systému priam reve po tom, aby sa odstránila. Či už sa to niekomu páči, alebo nie, tak ku konečnému víťazstvu socializmu dôjde. Rovnako ako k tomu došlo po svetovej vojne v dvadsiatych rokoch v ZSSR. Nikto to nezastaví. Žiadna americká politika, žiadne organizovanie provokácií a vojen po svete.

Ako vnímate fakt, že percento najbohatších ľudí vlastnilo v roku 2015 rovnaké množstvo kapitálu ako zvyšok populácie?

Je to hrozné. Tento majetok by sa mal znova prerozdeliť. Napokon podobné uvedomenie je zmyslom Sviatku práce a rôznych ďalších demonštrácií. To je predsa aj zmyslom politiky komunistických strán, aby k tomu došlo. Ono k tomu jedného dňa dôjde, pretože sa skončí éra veľkokapitálu, nadnárodných koncernov a oligarchov. Skončí sa éra, keď vo svete prostredníctvom NATO vládnu USA a určujú, čo je dobré a čo zlé. Potom spôsobujú také katastrofy, ako je súčasná migračná kríza.

Obávate sa tejto krízy?

Je to jav, ktorý sa organizuje v masovej podobe a nemá v sebe nič pozitívne. Niečo iné je, keď sa ľudia občas sťahujú, napríklad z dediny do dediny, z mesta do mesta, z krajiny do inej krajiny. Ale toto je masový útek zo svojich vlastných krajín. Musíme však riešiť hlavne príčiny krízy. Stabilizovať politickú aj ekonomickú situáciu v tých krajinách, z ktorých sem tí ľudia utekajú. To je základ. Starostlivosť o migrantov je druhá vec. Treba hlavne zabrániť tomu, aby dochádzalo k hromadnej migrácii.

Avšak situácia na Strednom východe je taká destabilizovaná, že to pôjde len veľmi ťažko…

Bohužiaľ, áno, ale ide o dôsledok politiky USA. Neviem, či tu je nejaká spojitosť s tým, že destabilizácia Stredného východu a hromadná migrácia jeho obyvateľov vyvoláva obrovskú krízu práve v Európe.

Myslíte si, že by to mohol byť dôvod?

Áno, podľa mňa je tamojšie účinkovanie USA dôvodom destabilizácie Európy. To by mohlo byť jedine v záujme krajiny, ktorá stojí na čele NATO. Teda v záujme USA.

Ale do bojov na Strednom východe sa zapojila aj Ruská federácia…

Rusko je v úplne inom postavení. Rusko to tam nespôsobilo a nezbombardovalo. Rusko malo so Sýriou vždy dobré vzťahy. Aj za socializmu, aj po prevrate v ZSSR. Je to až podivné, ako sa Európa dostáva do takej alarmujúcej situácie. A dostáva sa do nej len pre existenciu Severoatlantického paktu. To ma veľmi zaujíma, pretože ide nepriamo aj o nás, o Československo. Vždy som hovoril, že dosah svetových udalostí hral rozhodujúcu úlohu aj v našej histórii. Vnútorné problémy oveľa menej.

- Reklama -