Na ostrove Lesbos to vrie. Pre utečencov lietajú kamene a strieka slzný plyn

    0
    Imigranti prichádzajúci na ostrov Lesbos (Autor: SITA)

    V utorok odplávala jedna loď s 13 migrantmi z gréckeho ostrova Lesbos do tureckého Dikili, išlo o osem Afgancov, štyroch Iráncov a Jordánca. Druhé plavidlo so štyrmi Afgancami a Iráncami vyplávalo z ostrova Chios do tureckého Çeşme a tretia loď previezla 18 Bangladéšanov, štyroch Pakistancov a deväť Barmčanov do tureckého prístavu Güllük. Podľa gréckych úradov žiadny z utečencov nepožiadal v Grécku o azyl.

    V utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos sa stretli deportovaní s policajtmi, na ktorých imigranti začali hádzať kamene. Protesty vypukli počas návštevy gréckeho ministra pre migráciu Jannisa Muzalasa a holandského štátneho tajomníka pre migráciu Klaasa Dijkhoffa. Deportovaní pritom kričali: „Slobodu,“ či Otvorte hranice! Na Lesbose je teraz nad 4 300 migrantov, z ktorých väčšina je v Morii.

    S vracaním migrantov do Turecka začali Atény 4. apríla

    Dohoda medzi EÚ a Ankarou, platná od 20. marca, predpokladá, že migranti, ktorí po tomto dátume priplávajú na grécke ostrovy a nezískajú v Grécku azyl, budú vrátení do Turecka. Za každého takto vráteného Sýrčana má EÚ prijať z Turecka sýrskeho utečenca s nárokom na azyl.

    Podľa oznámenia Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) bolo doteraz z Turecka do európskych krajín prevezených vyše 350 Sýrčanov. Tento týždeň by malo byť poslaných ďalších 300, predovšetkým do Francúzska.

    S vracaním migrantov do Turecka začali Atény 4. apríla, krátko nato sa ale presuny zastavili, pretože grécke úrady nezvládali mimoriadne zvýšenie žiadostí o azyl. Utečenci totiž začali masovo žiadať o azyl, čo predtým väčšina z nich nerobila a pokračovala ďalej do Európy.

    Niekoľko dní po začatí návratového programu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že Ankara nebude plniť migračnú dohodu s Bruselom, ak EÚ nedodrží svoje záväzky. EÚ totiž za pomoc pri zvládaní migračnej krízy sľúbila Ankare celkom šesť miliárd eur (asi 162 miliárd korún), obnovenie zamrznutého rokovania Turecka o jeho vstupe do EÚ a zavedenie bezvízového styku pre tureckých občanov do konca júna.

    Podľa Bruselu zatiaľ Ankara plní len 19 zo 72 kritérií pre bezvízový styk

    Cez víkend rokoval o plnení podmienok dohody EÚ s Ankarou turecký premiér Ahmet Davutoglu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou pri jej návšteve Turecka.

    Podľa Bruselu zatiaľ Ankara plní len 19 zo 72 kritérií pre bezvízový styk. Dnes turecký vicepremiér Mehmet Simsek oznámil, že Ankara splní všetky kritériá do začiatku mája.

    - Reklama -