Britániu varovali z OECD pred odchodom z EÚ. A nastal krik

    0

    Podľa najnovšej štúdie OECD by vystúpenie z Európskej únie mohlo Britov vyjsť celkom draho. Tie najčiernejšie odhady počítajú s tým, že by každá britská domácnosť musela zaplatiť 5 000 libier ročne až do roku 2030.

    Na oplátku sa na EÚ zniesla vlna kritiky od jej odporcov, aby vyvážili túto negatívnu správu.

    “Jasne, jasne, jasne, MMF, OECD, celý zoznam medzinárodných organizácií plných podplatených ľudí, ktorí väčšinou zlyhali v politike,” okomentoval správu predseda euroskeptickej strany UKIP Nigel Farage.

    Na otázku, aké organizácie podporujú vystúpenie Británie z EÚ, odpovedal: “Hovorí sa im trh, spotrebitelia, hovorí sa im ľudia a tiež sa im hovorí skutočný svet.” Pripomenul tiež slová profesora ekonomiky Patricka Minforda, podľa ktorého by si každá rodina odchodom z EÚ prilepšila o 40 libier týždenne.

    Podľa predstaviteľov kampane za odchod z EÚ je OECD organizáciou, ktorú si platí samotná Únia, preto jej analýzy netreba brať vážne.

    Celý text nájdete TU.

    Vysokopostavený britský politik George Osborne na druhej strane oponuje, že pre zachovanie súčasného trendu, teda ekonomického rastu, je pre Britániu nutné, aby v EÚ ostala aj naďalej, lebo práve EÚ predstavuje ekonomické bezpečie.

    OECD ďalej uviedla, že v prípade vystúpenia z EÚ by veľmi klesol migračný tok do Veľkej Británie, ročne až o 84-tisíc ľudí, čo by bolo druhotným prejavom slabšej ekonomickej situácie. S odchodom by totiž začal klesať aj britský HDP, čo by viedlo práve k tomu, že by ho vo finále zaplatili daňoví poplatníci.

    Generálny tajomník OECD Angel Gurria vysvetlil, že vystúpenie z EÚ nemá pre Britániu jedinú kladnú stránku, už samotná príprava na referendum stojí veľké peniaze. “Náš záver je jednoznačný. Veľká Británia je oveľa silnejšia ako súčasť Európy a Európa je oveľa silnejšia s Veľkou Britániou ako hnacím motorom.”

    “Vystúpenie z EÚ nepredstavuje pre Veľkú Britániu žiadne plusy. Len cenu, ktorej sa možno vyhnúť, a výhody, ktoré možno získať zotrvaním v Európe. Nikto by nemal platiť daň za Brexit.”

    - Reklama -