Mocní sa trasú. Panama Papers ešte nepovedali posledné slovo, zrodila sa databáza, ktorá odhalí aj skutočných majiteľov schránkových spoločností

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname2 (Autor: SITA)

    Databáza, ktorá sa nedávno dostala na verejnosť vďaka ročnej investigatívnej práci novinárov z ICIJ, obsahuje vyše 200-tisíc offshorových spoločností. S čiastkovými informáciami o ľuďoch a niektorých firmách napojených na panamskú spoločnosť Mossack Fonseca, ktorá schránkové spoločnosti zakladala, prišli investigatívci z ICIJ už dávnejšie, ale až teraz sa podarilo ich všetky zosumarizovať, prepojiť a zverejniť.

    Nástroj pre všetkých

    Od 9. mája by mal byť na stránkach Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov (ICIJ) funkčný prehliadač, ktorý umožní všetkým záujemcom vyhľadávať v obrovskom množstve dokumentov.

    V databáze uniknutých záznamov firmy Mossack Fonseca bude možné vyhľadávať podľa krajín či konkrétnych názvov spoločností. Po kliknutí na štát sa vám zobrazia mená všetkých tamojších občanov, ktorých mala panamská spoločnosť v databáze. Pri menách budú potom aj názvy schránkových firiem.

    Interaktívna databáza obsahuje okrem dokumentov panamskej právnickej spoločnosti aj zoznam ďalších 100-tisíc firiem, ktoré boli súčasťou predošlého vyšetrovania investigatívcov. Novinári z ICIJ sa týmito spoločnosťami zaoberali už v roku 2013 a od 9. mája budú všetky dokumenty spoločne prístupné v jedinej databáze spolu so záznamami panamskej právnickej spoločnosti.

    Varovanie!

    Web s vyhľadávaním klientov a majiteľov offshorových spoločností bude plne funkčný o necelé dva týždne, ale Medzinárodné konzorcium investigatívnych žurnalistov (ICIJ) nenecháva nič na náhodu. Už teraz sa poistilo a vydalo vyhlásenie, ktoré novinárov ochráni pred prípadnými žalobami zo strany ľudí, ktorých mená figurujú na zoznamoch panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca.

    „Existuje legálne využitie pre offshorové spoločnosti a fondy. Nechceme naznačiť alebo tvrdiť, že osoby, spoločnosti a ďalšie subjekty zahrnuté v offshorovej databáze ICIJ porušili zákon alebo konali protiprávne,“ uvádza sa v stanovisku na stránke, kde od 9. mája nájdete zoznam odhalených offshorových spoločností. S týmto vyhlásením musíte na stránke súhlasiť, ak chcete pokračovať v hľadaní.

    Po prevalení kauzy Panama Papers sa otriasli podnikateľské aj politické špičky vo viacerých krajinách sveta. Dokumenty o zapojení mocných do finančných machinácií v daňových rajoch pripravili o miesto napríklad islandského premiéra a siahajú až na Downing Street či do tesnej blízkosti Kremľa. Slovensko nie je v tomto prípade výnimkou a aj u nás sa nájdu ľudia a firmy, ktoré využívali služby panamských právnikov z Mossack Fonseca. Po zverejnení celej uniknutej databázy by sme sa o týchto subjektoch mali dozvedieť aj ďalšie podrobnosti.

    Využívanie offshorových spoločností, založených zväčša v daňových rajoch, je legálne, ale podľa viacerých odborníkov, novinárov a aktivistov sú tieto spoločnosti často napísané na takzvané „biele kone“, teda fiktívnych majiteľov, ktorí vo firmách iba figurujú a umožňujú skutočným vlastníkom vyhýbať sa plateniu daní v domovských krajinách.

    - Reklama -