Gangy migrantov obsadili v Paríži školu. Chcú vraj lepšie podmienky na život. A reakcia úradov? Neuveríte

    0
    Utečenci blokujú cestu v Grécku pri Idomeni (Autor: SITA)

    Gang zložený z približne 150 migrantov sa v piatok zmocnil budovy školy Jeana Jauresa v devätnástom parížskom okrsku. Zo dňa na deň sa tak vzdelávacia inštitúcia premenila na útočisko okupované skupinou utečencov, ktorí požadujú lepšie podmienky pre život a zaobchádzanie zo strany úradov.

    Podľa informácií britského spravodajského portálu Express sú francúzske úrady zatiaľ bezmocné a vyzývajú okupantov, aby opustili budovu. Ide totiž o sídlo školy, ktoré bolo v poslednej fáze rekonštrukcie a ľudia z okolia sa obávajú, že dlhším pobytom migranti nedávno opravené interiéry znehodnotia.

    Prosíkanie

    Okupácia lýcea Jeana Jauresa v Paríži trvá od piatku, ale migranti napriek apelom polície aj úradov nechcú miesto opustiť. Požadujú, aby sa o nich vláda „lepšie postarala“ a zabezpečila im lepšie ubytovanie. Úrady toho veľa nezmôžu, ale miestni ľudia nazývajú migrantov nevyberanými slovami a označujú obsadenie školy za „primitívnu okupáciu“.

    Zodpovední sa teraz obávajú, že prípadné zničenie interiérov a vznik akéhosi geta v školskej budove by mohlo spôsobiť nielen oddialenie vyučovania tamojších študentov, ale aj vznik vážnych sociálnych problémov.

    (článok pokračuje pod videom)

    VIDEO Migranti zabarikádovaní v jednej z parížskych škôl

    Okupácia, ktorú migranti v piatok odštartovali v škole Jeana Jauresa, rozhnevala aj šéfa miestneho policajného okrsku. „V tejto krajine je to zákon a nie násilie, čo má hlavné slovo. Oni útočia na budovu, ktorá nie je prázdna, ale stále sa na nej pracuje. Je to hanba. Francúzsko je síce krajina utečencov, ale nie krajina chaosu,“ uviedol šéf policajného okrsku Jean-François Carenco.

    Chcú viac

    Migranti, ktorí obsadili školu v devätnástom parížskom obvode, tvrdia, že chcú len upozorniť na zúfalú situáciu, v akej sa údajne nachádzajú, lebo vraj musia žiť v neľudských podmienkach. „Videli ste podmienky, v akých žijeme, je to nehumánne. Chceme, aby nám prejavili trochu ohľaduplnosti a rešpektu, preto sme sa rozhodli obsadiť školu,“ povedal v rozhovore pre francúzske médiá jeden z migrantov, ktorí sa zabarikádovali v priestoroch školy.

    Okupácia parížskeho lýcea Jeana Jauresa prichádza krátko potom, keď bola radnica nútená vysťahovať približne tisícku migrantov, ktorí si urobili tábor hneď vedľa jednej zo staníc metra. Všetkých presťahovali do azylových centier, lebo miesto začínalo byť stále častejšie centrom nepokojov a pribúdajúcej kriminality.  
     
    VIDEO Bitka medzi migrantmi v blízkosti jednej zo staníc parížskeho metra

    - Reklama -