Petr Robejšek má veľké obavy z európskych politikov. Hlavne Merkelová už vraj začína byť vážne nebezpečná

    0
    Petr Robejšek, český politológ, ekonóm, komentátor a publicista žijúci v Nemecku (Autor: Archív: PR)

    Politológ Petr Robejšek dúfa, že európski politici začnú konečne počúvať svojich občanov a definitívne odmietnu bruselský plán na trvalé prerozdeľovanie migrantov podľa kvót. Určitú nádej dáva odpor Poliakov, Slovákov či Maďarov, ku ktorým sa možno rázne pripojí aj predseda českej vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). S rovnakou nádejou hľadí na odmietavý postoj Francúzska.

    Merkelová vraj stratila pud sebazáchovy

    Nech už sa to však skončí akokoľvek, Robejšek má strach, že na čele niektorých európskych štátov stoja politici, ktorí prišli o pud sebazáchovy. Keby ho mali, neusilovali by sa o dohodu s Tureckom. Vzhľadom na to, že počas rokovania s prezidentom Erdoganom hrá prím nemecká kancelárka Angela Merkelová, je to podľa Robejška predovšetkým ona, kto stratil pud sebazáchovy.

    „Na špičke niektorých európskych štátov stoja vodcovia, ktorým zrejme chýba pud sebazáchovy. Keby som nepoužil toto vysvetlenie, tak by som ich musel podozrievať, že pri plnom vedomí a pre nevýhodnú zmluvu s partnerom, o ktorom vedia, že ich bude nútiť do nových a nových ústupkov, vystavujú svoje krajiny závažným dlhodobým rizikám. Aby som pomenoval aspoň jedno z mnohých, upozorním na skutočnosť, že po zavedení bezvízového styku by Turecko opustilo veľké množstvo Kurdov, ktorí by priniesli svoj národnostný konflikt do Európy. Náš kontinent však naozaj nepotrebuje ďalej zvyšovať riziko teroristických atentátov,“ varuje analytik.

    Turecko podľa jeho názoru Európu dlho oslabovalo riadením migračných tokov, ale definitívna vina leží na pleciach tých európskych politikov, ktorí odmietli prijať rázne riešenia na ukončenie prívalu utečencov na starý kontinent. Namiesto toho, aby sa nastolila dôsledná kontrola vonkajších hraníc EÚ a ekonomickí migranti sa okamžite vrátili, došlo k otvoreniu hraníc Európy, a to opäť kancelárkou Merkelovou. Európske spoločenstvo musí preto urýchlene začať pracovať na tom, aby ochránilo samo seba. Musí konečne začať strážiť svoje hranice.

    - Reklama -