Premiér po operácii. Predseda parlamentu pred operáciou

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Robert Fico je už po operácii. Na tlačovej konferencii, ktorá bola zorganizovaná tesne po zákroku, sa vyjadril riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb a prednosta – primár Hulman, ktorý zákrok vykonal. „Dnes doobeda bol vykonaný kardiochirurgický zákrok pánovi predsedovi vlády. Kardiochirurgický zákrok vykonal prednosta kliniky, primár Hulman, a jeho tím,“ povedal riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly. Primár Hulman sa vyjadril stručne: „Kardiochirurgický zákrok prebiehal štandardným spôsobom a pacient je v súčasnosti absolútne stabilizovaný.“ Viac informácií na žiadosť premiérovej rodiny nezverejnili.

    Denník N dnes zverejnil informáciu, že premiéra od šiestej ráno operujú. Robertovi Ficovi lekári podľa portálu zavádzajú by-pass. Operácia sa začala ráno o šiestej hodine a mala prebiehať v celkovej anestézii. Obvykle sa trvanie takéhoto zákroku pohybuje od 3 do 6 hodín. Pri zúžení koronárnej tepny sa zníži jej priechodnosť, čo môže vyústiť až k smrti. Chirurgický zákrok spočíva v tom, že pomocou spojky sa zúžené cievy obídu a pacientovi teda nehrozí ich upchatie. V premiérovom prípade ide podľa Denníka N o trojnásobný by-pass, čiže zúžené cievy mu budú operovať na troch miestach.

    Fico je v nemocnici už 8 dní

    Premiér Robert Fico je v nemocnici už viac ako týždeň. Podľa medializovaných informácií sa premiér minulý štvrtok ráno sťažoval na búšenie srdca a tlak na hrudi. Následne sa sám odviezol na vyšetrenie do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb na bratislavských Kramároch. Pre zdravotné komplikácie premiér zrušil svoju plánovanú cestu do Česka.

    Spočiatku na verejnosť prenikli informácie, že Robert Fico mal podozrenie na infarkt, ten sa však nepotvrdil. Po štvorhodinových vyšetreniach sa lekári rozhodli, že premiér ostane v nemocnici. „Môžem potvrdiť, že premiér je hospitalizovaný za účelom kardiologických vyšetrení v národnom ústave,“ vyhlásila vo štvrtok jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.

    Úrad vlády o zdravotnom stave premiéra mlčal a verejnosť tak o aktuálnom vývoji jeho stavu nemala veľa informácií. Rodina premiéra si neželá, aby Národný ústav srdcových a cievnych chorôb poskytoval akékoľvek informácie o jeho zdravotnom stave, čo plne rešpektujeme,“  uviedla pre médiá hovorkyňa NÚSCH a Detského kardiocentra pracoviska NÚSCH Krajačičová. Podľa anonymného zdroja však Robertovi Ficovi lekári diagnostikovali akútny koronárny syndróm, teda upchatie cievy, ktoré v konečnom dôsledku môže byť aj predzvesťou infarktu.

    Čo sa bude diať vo Ficovej neprítomnosti?

    Podľa Mariána Gibu z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ficova neprítomnosť chod vlády výrazne neovplyvní. „Čiastočne o tom hovorí rokovací poriadok vlády, ktorý stanovuje, že neprítomného predsedu vlády pri zvolávaní a vedení jej schôdzí zastupuje ním určený podpredseda. To znamená, že on sám môže podpredsedov poveriť. Nemáme stanovenú maximálnu dĺžku neprítomnosti premiéra,“ povedal ústavný právnik pre hnonline.sk. Vláda je kolektívny orgán a neprítomnosť predsedu ju výrazne neobmedzí.

    Vláda teda pokojne môže fungovať s „Ficom na telefóne“ aj celé štyri roky. Premiér je napriek pobytu v nemocnici v dobrej duševnej kondícii a rozhodnutia môže vykonávať aj na diaľku. Ak by sa Robert Fico pre zlý zdravotný stav rozhodol z vlády odísť, musel by podať demisiu a to by znamenalo, že vláda Fico 3 končí. Podľa právnika by však predčasné voľby neboli. Nového premiéra by vymenoval a zostavením novej vlády poveril prezident.

    Zákrok čaká aj Danka

    Zdravotné problémy má podľa najnovších informácií aj predseda parlamentu Andrej Danko. „Po bolestiach žalúdka navštívil lekára, ktorý mu odporučil sériu ďalších vyšetrení. Súčasný priebeh diagnostiky nateraz nevylučuje ani možný operačný zákrok v oblasti žalúdka,“ informovala riaditeľka komunikačného odboru parlamentu Zuzana Čižmáriková. Podľa informácií niektorých médií by mali Andreja Danka operovať v pondelok. Zuzana Čižmáriková však pre PL.sk povedala, že nevie odkiaľ médiá tieto informácie zobrali. “Stále ešte prebieha diagnostika a keď to bude aktuálne, poskytneme všetky informácie,” povedala hovorkyňa. Predsedu parlamentu Andreja Danka podľa jej slov zastúpi v prípade jeho neprítomnosti v Národnej rade jej podpredseda Béla Bugár. 

    Vyšetrenia líder SNS podstúpil v Národnom onkologickom ústave. „Predseda NR SR Andrej Danko je náš pacient, v Národnom onkologickom ústave podstupuje tento týždeň sériu vyšetrení pre nejasný ložiskový nález v stene žalúdka. Je možné, že bude musieť podstúpiť operačný výkon. O ďalšom postupe vás budeme informovať,“ objasnila pre portál Pluska.sk hovorkyňa OÚ Viktória Vasilenková. Predsedu parlamentu Andreja Danka zastúpi v prípade jeho neprítomnosti v Národnej rade SR jej podpredseda Béla Bugár.

    - Reklama -