Boj s extrémizmom? Aktivita musí prichádzať priamo od umelcov alebo od inštitúcií, myslí si Maďarič

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Maďarič však očakáva, že umelci ako ľudia citliví a tiež kultúrne inštitúcie budú prichádzať s aktivitami a dramaturgickými plánmi aj na tieto témy. “To si myslím, že sa nedá robiť kampaňovito. Nejaké impulzy môžu prísť, ale musí to z tých ľudí prirodzene vychádzať, aby z toho netrčala nejaká až propaganda. Musí to byť prirodzené,” myslí si minister kultúry, ktorý sa domnieva, že umelcom na Slovensku je to vlastné.

    Za veľký vklad ministerstva kultúry do boja proti extrémizmu považuje jeho staronový šéf výstavbu Múzea holokaustu v Seredi, ktoré má okrem expozícii aj vzdelávacie centrum. Pripomenul, že programové vyhlásenie vlády obsahuje zámer múzeum dobudovať, teda zrekonštruovať ešte dva bývalé baraky. “To vytvára unikátny priestor na vzdelávacie aktivity práve k téme extrémizmu alebo rasovej neznášanlivosti,“ dodal Marek Maďarič. Vláda konkrétne vo svojom programovom vyhlásení píše, že “dokončí výstavbu Múzea holokaustu v Seredi ako inštitúcie s potenciálom vzdelávania a výchovy proti všetkým formám neznášanlivosti, násilia a extrémizmu”. 

    Múzeum holokaustu v Seredi je prvým múzeom venovaným holokaustu na Slovensku a patrí do siete múzeí Slovenského národného múzea, konkrétne pod SNM – Múzeum židovskej kultúry (MŽK). Múzeum otvorili tento rok 26. januára v Seredi v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora. Počas druhej svetovej vojny v ňom bolo väznených približne 16-tisíc Židov. Múzeum napríklad prispeje sériou vzdelávacích podujatí o antisemitizme a holokauste do programu slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Prednášky v Seredi povedú poprední odborníci z celého sveta.

    Ako informovalo SNM – MŽK, prvou prednášajúcou by mala byť hlavná historička múzea, Pamätníka mučeníkov a hrdinov holokaustu Jad Vašem (Yad Vashem) v Jeruzaleme Dina Porat. MK SR má zároveň v Stratégii rozvoja kultúry Slovenskej republiky na roky 2014 – 2020 jednu zo strategických oblastí venovanú výchove a vzdelávaniu (Formovanie kultúrnych potrieb a dopytu po kultúre výchovou a vzdelávaním). Umelecké a kultúrne vzdelávacie projekty zamerané na boj proti násiliu, extrémizmu a rasovej neznášanlivosti sa dajú vytvoriť aj v tejto oblasti. 

    Boj proti extrémizmu je jednou z priorít novej koaličnej vlády a podrobnejšie bol rozpísaný v jej programovom vyhlásení. Ešte pred predstavením Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 – 2020, o ktorom aktuálne rokuje parlament, kabinet prezentoval svoje priority. Jedna z 11 priorít nazvaná “Školstvo, šport a kultúra” obsahuje sedem bodov.

    Medzi nimi aj bod “Posilnenie občianskej výchovy proti extrémizmu a totalitným režimom”. Tejto oblasti sa dlhodobo venujú aj kultúrne inštitúcie, divadlá, galérie, múzeá, knižnice a ďalšie. Napríklad banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí pripravilo projekt o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu. Projekt inscenácie určenej pre študentov stredných škôl sa takmer divadlu nepodarilo pripraviť, keďže divadlu predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba v septembri 2015 nepodpísal dotačnú zmluvu na grant 6 985 eur.

    Grant Bábkové divadlo na Rázcestí získalo od ministerstva zahraničných vecí na vznik inscenácie Stop extrémizmu. Pár týždňov predtým postihol podobný osud Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici. Obe divadlá sa však dočkali veľkej podpory zo Slovenska aj zo zahraničia, vďaka čomu sa bábkovému divadlu podarilo projekt Stop extrémizmu uskutočniť. 

    V Programovom vyhlásení vlády SR na roky 2016 – 2020 možno boj s extrémizmom nájsť vo viacerých častiach. Kabinet definuje svoju činnosť ako naplnenie piatich základných cieľov. Svojím programom sa otvorene hlási k “európskym demokratickým tradíciám slobody, ľudskej dôstojnosti a tolerancie v boji proti fašizmu a pravicovému extrémizmu”.

    Programové vyhlásenie vlády je postavené tak, aby “vnútropolitickú a medzinárodnú stabilitu krajiny ukotvilo na prehlbovaní spoločenskej, hospodárskej a sociálnej súdržnosti s cieľom zastaviť nárast extrémizmu a extremizácie parlamentnej politiky”. Avizuje, že “vláda použije všetky právne i politické prostriedky, aby nedala extrémizmu šancu a zastavila tak ďalšiu antisystémovú eróziu parlamentnej demokracie”. Problematika boja s extrémizmom sa objavuje v oblastiach multilaterálne vzťahy; regionálne školstvo; šport a mládež; kultúrna politika; politika podpory národnostných menšín; tiež v cieli vlády posilniť úlohu štátu a ochranu verejného záujmu ako aj v oblasti vnútorný poriadok a bezpečnosť. 

    - Reklama -