„Najväčší presídľovací program na svete.“ Toto má v pláne britská vláda s utečencami

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Nový presídľovací program Veľkej Británie sa sústreďuje predovšetkým na deti, ktoré sú v ohrození života alebo im hrozí nebezpečenstvo zneužívania. Informácia plynie z vyjadrenia ministerstva vnútra.

    Na rozdiel od už oznámených 20 000 utečencov však tých ďalších nebude brať z utečeneckých zariadení po Európe, ale priamo z táborov, ktoré sa nachádzajú v krajinách Blízkeho východu.

    Všetky tieto deti by sa mali do Británie presídliť do roku 2020, rovnako ako v prípade už pôvodne plánovaného presídľovania počas operácie, ktorú britská vláda označila za „najväčší presídľovací program na svete“.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Podľa britského ministra pre migráciu Jamesa Brokenshira je vláda pripravená poskytnúť podporu a asistenciu mnohých zraniteľným deťom, ktoré „boli nespravodlivo vystavené pokračujúcej humanitárnej kríze“.

    „Vždy sme jasne tvrdili, že pre prevažnú väčšinu zraniteľných detí je lepšie zotrvať v ich hostiteľských krajinách v regióne, pretože sa tak môžu opäť stretnúť so svojimi rodinami. Avšak existujú zvláštne okolnosti, pri ktorých je v záujme dieťaťa najlepšie presídliť ho do VB,“ dodal.

    Podľa labouristky Yvette Cooperovej však nejde o nič nové, keďže presne toto britská vláda tvrdila už v januári a zatiaľ k ničomu nedošlo.

    - Reklama -