Snowden v službách Ruska? Nemeckí tajní si to myslia

    0

    „Je veľmi zaujímavé, že exkluzívne publikoval spisy o spolupráci NSA s BND alebo britskou tajnou službou GCHQ,“ vyjadril sa šéf nemeckej tajnej služby BND Gerhard Schindler. „Únik tajných informácií je pokus vraziť klin medzi USA a západnú Európu a vyvolať tak najväčšie nezhody od druhej svetovej vojny,“ doplnil ho Hans-Georg Maassen, riaditeľ domácej nemeckej tajnej služby Verfassungsschutz.

    Nemecké tajné služby sa dostali pod väčšiu kontrolu najmä po tom, ako Snowden zverejnil informácie o západných tajných agentúrach. Tieto informácie sa týkali najmä jeho bývalého zamestnávateľa – agentúry NSA a jej spojencov v spriatelených krajinách. Zverejnené boli aj rôzne informácie práve o spolupráci NSA s nemeckou BND.

    „Je zaujímavé, že neboli zverejnené žiadne informácie o krajinách ako Rusko či Čína, ktoré sú hlavnými cieľmi amerických tajných služieb,“ povedal Maassen. Podľa neho existuje „dôkaz, že Kremeľ využíva všetky možné spôsoby na to, aby zdiskreditoval Nemecko. Dezinformácie, infiltráciu, rozšírenie vplyvu či propagandu“. V tejto súvislosti spomenul aj hekerský útok, ktorého zdroj doteraz nebol verejne odhalený a ktorý v minulom roku znefunkčnil bezpečnostnú sieť sídla nemeckého parlamentu. Nemci boli po incidente nútení investovať milióny do nových bezpečnostných opatrení.

    Snowden sa od roku 2013 ukrýva v Rusku a ak by sa náhodou vrátil do USA, hrozí mu doživotné väzenie. Kritici tvrdia, že údaje, ktoré Snowden publikoval, výrazne oslabili schopnosť Západu brániť sa terorizmu. Jeho podporovatelia si naopak myslia, že Snowden odhalil, že vlády masovo manipulujú s obyvateľstvom a porušujú základné demokratické slobody. O prípade informoval Local.de.

    - Reklama -