Fica treba obesiť alebo dať do väzenia, znelo námestím. Učitelia sa pustili ostro do vlády, niekoľkotisícový dav zaplavil ulice Bratislavy a dostal sa až k predsedovi parlamentu

    0
    Protest učiteľov na Námestí slobody v Bratislave. (Autor: pk)

    Žlté šiltovky, tričká, či dokonca šály. Práve žltá farba bola vo veľkej miere akýmsi zjednocovacím prvkom dnešného protestného zhromaždenia učiteľov, žiakov, študentov a ich sympatizantov na bratislavskom Námestí slobody pred úradom vlády. „Až raz budem učiteľkou, budem dávať samé jednotky,“ znel počas demonštrácie z obrích reproduktorov refrén hitu Dariny Rolincovej.

    Deklarácia verzus programové body vlády

    „Dnes sa v Národnej rade Slovenskej republiky hovorí o programovom vyhlásení vlády. Nás v prvom rade zaujíma časť školská politika. Mali sme možnosť do programového vyhlásenia vlády navrhnúť požiadavky za školstvo, čo sme aj urobili. Preto vznikla aj spoločná deklarácia, ktorá vychádza z dlhodobého nedostatočného množstva finančných prostriedkov určených školstvu, z úrovne výchovy a vzdelávania na všetkých stupňoch škôl a potreby na zabezpečenie dôstojného sociálneho, ekonomického postavenia všetkých zamestnancov,“ vyhlásil na úvod demonštrácie predseda odborového zväzu Pavel Ondek. Ten následne porovnal body deklarácie s bodmi programového vyhlásenia vlády týkajúcimi sa školstva a vyhodnotil, či boli alebo neboli splnené.

    K problematike sa počas protestu vyjadrila aj Jana Šmelková, predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Slovenskej republiky. „Myslíme si, že naša vláda pre nás môže urobiť oveľa viac. Musí však pocítiť našu jednotu a naše odhodlanie,“ vyhlásila. Podľa nej je „objem prostriedkov“ určených školstvu uvedený v programovom vyhlásení vlády nedostatočný. „Vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby si konečne uvedomila kľúčové vyhlásenie školstva a aby vyhlásenia o prioritnom vzdelávaní školstva neostali len na všeobecnej a ľahko zanedbateľnej úrovni, ale aby kompetentní podnikli reálne kroky,“ vyjadrila sa ďalej.

    Učiteľ o Kotlebovi

    Okrem iných sa slova počas demonštrácie ujal aj Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU). „Čo sa týka programového vyhlásenia vlády, našich platov a ďalšieho financovania školstva, tak to je jeden krutý výsmech,“ prezradil. Demonštrácie sa zúčastnila aj ďalšia tvár rebelujúcich učiteľov, pedagóg a Kočanov kolega z ISU, Vladimír Crmoman. „Je to kontinuálny boj a toto je vlastne pokračovanie. Je to vyústenie všetkých takýchto aktivít. Vždy, keď sa ozvú učitelia, tak je to veľmi významné a rezonuje to spoločnosťou. Politici si všimli, že sa niečo deje, a sú donútení túto situáciu riešiť. Teraz je dôležité, aby sa táto masa učiteľov naozaj zomkla a pokračovala v protestoch a aktivitách až do splnenia požiadaviek,“ prezradil pre PL.sk.

    Do parlamentu sa dostala extrémistická ĽSNS, ktorú volilo množstvo prvovoličov. Ako sa na tento povolebný stav pozerá samotný Crmoman? „To, že sa tam dostala takáto strana, je dôsledok politiky a spoločenskej situácie, ktorá sa tu vyvíjala 25 rokov. Ak by sme mali kvalitnejšie školstvo, kvalitnejších politikov a kvalitnejšie vlády, ktoré by sa rozhodovali múdrejšie, tak by takýto problém ani nebol,“ prezradil svoj názor učiteľ. Ten sa dotkol aj tematiky, či by sa malo v školách zintenzívniť vyučovanie o druhej svetovej vojne. „Ak by mladí ľudia videli v politických špičkách príklad hodný nasledovania, tak by sa nemuselo vo zvýšenej miere na dejepise učiť o druhej svetovej vojne. Ak by v nich videli tento príklad a ich jasné postoje voči histórii a aj holokaustu a Slovenskému štátu, tak by sa nemuselo nič posilňovať,“ povedal Crmoman.

    Fico do väzenia

    „Sme tu, aby sme v školstve zlepšili podmienky a aby sa zlepšilo vybavenie základných a stredných škôl, ale aj platové podmienky učiteľov,“ pre PL.sk prezradila dôvod svojej účasti na proteste pedagogička z Levického okresu.

    Na demonštráciu zavítali aj pedagógovia z východu. „Sme učiteľky z materských škôl z Košíc a sme tu nielen preto, že učiteľka v škôlke po 40 odučených rokoch má plat 540 eur v čistom, ale aj preto, že na naše deti fúka, máme deravé okná, omietky sú v hroznom stave a čo nám rodičia nedajú, to nemáme. Aj preto sme tu. Nech si tí hore v parlamente uvedomia, že vychovávame aj ich deti,“ pustila sa učiteľka aj do osadenstva NR SR.

    K politikom a politickej situácii sa pre PL.sk vyjadril aj jeden zo zúčastnených. Ten neskrýval svoje pohoršenie a dával ho najavo nielen ostrou rétorikou, ale aj transparentom. „Zradcovia, sklamali ste voličov! Bugár a Procházka! Pridali ste sa k Ficovi, rasistom, zotročovateľom a zlodejom,“ písalo sa na ňom. „Toto je udržovanie ľudí v demagógii, tak ako to bolo za starých čias, za komunizmu, za Husáka, skrátka za socializmu,“ rozhorčil sa starší pán. Ten ešte dodal ostré slová na adresu premiéra: „Fica treba obesiť alebo dať do väzenia.“

    A čo na to Plavčan a Danko?

    Minister školstva Peter Plavčan sa k protestu vyjadril ešte pred jeho vypuknutím na tlačovej konferencii. „V plnej miere rešpektujem právo každého človeka vyjadriť svoj názor, ale takisto je dôležité povedať, že každý má zodpovednosť za budúcnosť, v tomto prípade školskej reformy,“ vyhlásil počas tlačovky. Na adresu ministra sa vyjadrila aj jedna z účastníčok demonštrácie. „Zatiaľ nie sme spokojní, preto sme tu,“ prezradila.

    Po prvej časti protestu, ktorá sa niesla hlavne v znamení hovoreného slova, sa dav presunul až rovno k budove Národnej rady SR. Po demonštrácii boli organizátori protestu na čele so šéfom odborového zväzu Pavlom Ondekom prijatí predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Ten privítal jednotný postup učiteľov a ďalších pracovníkov v školstve. „V programovom vyhlásení však vláda vie školstvu ponúknuť iba to, na čo aktuálne má,“ vyhlásil počas tlačovky Danko.

    Demonštrujúci učitelia zamierili k budove NR SR. Zdroj: pk

    - Reklama -