Poľská demokracia v ohrození? Toto si myslia europoslanci

    0
    Predseda poľskej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski (vpravo) a premiérka Beata Szydlová (Autor: SITA)

    Uznesenie, za ktoré hlasovalo 513 poslancov, 142 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania, nadväzuje na plenárnu rozpravu z 19. januára za účasti poľskej premiérky Beaty Szydlovej. Europoslanci sa zaoberali rozhodnutím Európskej komisie z 13. januára iniciovať proces, v rámci ktorého bude v súvislosti s krokmi novej konzervatívnej vlády sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku. 

    Opatrenia poľskej vlády a poľského prezidenta podľa europoslancov viedli k znefunkčneniu ústavného súdu krajiny, čo ohrozuje demokraciu, ľudské práva a zásady právneho štátu. Parlament preto vyzval poľské orgány, aby rešpektovali, zverejnili a bezodkladne v plnej miere vykonali verdikty ústavného súdu v súlade s odporúčaniami Benátskej komisie. 

    Parlament podporil snahy exekutívy EÚ o nájdenie východiska zo súčasnej situácie prostredníctvom dialógu s poľskými orgánmi. Zároveň však Európsku komisiu vyzval, aby v prípade, ak poľská vláda nebude plniť odporúčania Benátskej komisie, spustila druhú fázu monitorovania v oblasti ohrozovania právneho štátu. 

    Europoslanci zdôraznili, že všetky opatrenia vo vzťahu k Poľsku musia vychádzať z právomocí EÚ a musia rešpektovať právomoci členských štátov, ako aj zásadu subsidiarity. Zároveň však pripomenuli, že dodržiavanie hodnôt a zásad zakotvených v zakladajúcich zmluvách EÚ a medzinárodných nástrojoch v oblasti ľudských práv je povinnosťou EÚ, ako aj všetkých jej členských štátov, a to pri všetkých ich aktivitách.

    - Reklama -