Lajčák pre PL.sk: Naši ľudia sú zakomplexovaní. Budeme diskutovať o dobrovoľnom prijímaní utečencov. Rusko mi v programovom vyhlásení nechýba

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    „Naša zahraničná politika je kontinuálna a stabilná, vo svete rešpektovaná,“ konštatoval dnes Lajčák s tým, že zmeny v euroatlantickom smerovaní Slovenska v žiadnom prípade neočakáva.

    ParlamentnéListy.sk sa preto staronového ministra zahraničných vecí spýtali, či sa niektorý z koaličných partnerov pokúšal kontinuitu euroatlantickej zahraničnej politiky prerušiť. „Ja o tom neviem. Nebol som účastníkom týchto rokovaní, ale nemám vedomosť o tomto, ani žiaden signál, a ani si to nemyslím,“ konštatoval šéf diplomacie.

    Euroatlantické vyhlásenie vlády

    Je však známe, že viacerí členovia koaličnej Slovenskej národnej strany sa v minulosti vyjadrili k členstvu Slovenska v NATO kriticky. Lajčák však spory s nimi neočakáva. „Nevidím dôvod, aby boli spory, lebo už v tých prvých tézach k programovému vyhláseniu bola dôsledná orientácia na Európsku úniu a euroatlantickú integráciu,“ uviedol Lajčák a dodal, že pri koaličných rokovaniach mu nič nedalo dôvod na obavy.

    Rusko alebo Ukrajina na rozdiel od iných krajín síce v programovom vyhlásení vlády spomenuté nie sú, minister to však za problém nepovažuje. „Neviem, prečo by tam malo byť spomenuté Rusko alebo Ukrajina, tomu sa venujeme v iných dokumentoch,“ konštatoval a opäť zdôraznil kontinuitu euroatlantickej orientácie a hodnoty, ktoré z nej vyplývajú.

    Príjmeme sýrskych utečencov?

    Európska únia pred niekoľkými týždňami začala s výmenou utečencov medzi EÚ a Tureckom, pričom za tento prístup zahlasovalo aj Slovensko. Keďže plán znamená dobrovoľné prijímanie sýrskych utečencov zo strany EÚ, ParlamentnéListy.sk sa Lajčáka spýtali, či môžeme v budúcnosti očakávať ďalšie snahy o prerozdeľovanie utečencov na základe kvót. „Povinné kvóty, ak nie sú mŕtve, tak sú v kóme k dnešnému dňu, lebo jednoducho nefungujú. Z tých 160-tisíc, ktoré Európska únia schválila, a v prípade ktorých Slovenská republika hlasovala proti, tak k dnešnému dňu je relokovaných 1100, čiže ani nie jedno percento. To len potvrdzuje našu tézu, že je to nevykonateľné, a že je to nereálny návrh,“ tvrdí minister.

    Aj toto je podľa Lajčáka dôvod, prečo sa o povinných kvótach nehovorí. Slovensko tak bude podľa ministrových slov naďalej presadzovať dôslednú kontrolu hraníc, dôslednú registráciu hraníc a návratovú politiku. „Vidieť, že toto je cesta, lebo dnes prichádza na územie Európskej únie menej ako 10 percent toho, čo chodilo pred troma mesiacmi,“ ozrejmil šéf diplomacie.

    Plán Európskej únie s Tureckom však počíta s dobrovoľnými relokáciami. Príjme teda Slovensko sýrskych utečencov dobrovoľne? „O tom určite budeme na úrovni vlády diskutovať,“ prezradil Lajčák pre ParlamentnéListy.sk

    Aby sme neboli takí zakomplexovaní

    Jeden zo základných bodov programového vyhlásenia vlády hovorí aj o návrate Slovákov žijúcich v zahraničí. Minister zahraničných vecí má na túto vec jasný názor. „Dôležité je, aby naši ľudia spoznávali svet, aby neboli takí zakomplexovaní, ako zbytočne sme. Vo všeobecnosti sa o našich ľuďoch hovorí, že sú veľmi schopní, ale nevedia sa presadiť. Keď idú do sveta, tak vidia, že majú na to a prichádzajú do styku s ľuďmi, ktorí majú podstatne menšie schopnosti, ale podstatne väčšiu sebadôveru,“ povedal Lajčák s tým, že by nemalo ísť o jednosmernú cestu. „Dôležité je, aby sa ľudia vrátili, a aby cudzie jazyky a pracovné návyky priniesli domov, to považujem za jednu z priorít vlády,“ uviedol.

    Nádejnému kandidátovi na post generálneho tajomníka OSN v programovom vyhlásení vlády vraj nič nechýba. Naopak, vyjadril potešenie nad tým, že sa počíta so zvyšovaním rozvojovej pomoci, ktorá bude smerovať do Kene, Moldavska a Afganistanu.

    - Reklama -