Profesor Tomský pre PL: Sme na počiatku rozvratu. EÚ ničí mier a demokraciu. Ukrajincom nikto nepomôže, majú smolu

0
Politológ a nakladateľ Alexander Tomský (Autor: Hans Štembera)

Britský premiér David Cameron má za sebou svoj pravdepodobne najdlhší týždeň vo funkcii. Päť dní po tom, ako unikli dokumenty zvané Panama Papers, sa totiž priznal, že mal peniaze vo fondoch svojho otca, čo bola informácia, ktorú doteraz zapieral. Tvrdí však, že nedošlo k daňovému úniku. Podľa labouristov by mal rezignovať. Informuje o tom The Independent. Čo to môže spôsobiť? Bude to mať vplyv na kľúčové rozhodovanie Britov v júni?

Opozícia z princípu preháňa, vrátane tej konzervatívnej, pretože Toryovci sú radikálne rozpoltení a strana Brexitu sa stala hlavným Cameronovým odporcom. Materiálna podstata deliktu je pomerne slabá, premiér mal vo fonde peniaze po otcovi, ale vedel, že je to problém, a pred voľbami v roku 2010 ich vybral. V ľudovom referende sa však bude voliť aj o ňom, populárny nikdy nebol, tábory sú vyrovnané a nepatrná menšina bude mať váhu. Kdekto bude hlasovať proti nemu bez ohľadu na Úniu.

Britský novinár Leo McKinstry v konzervatívnom denníku The Telegraph nazýva Európsku úniu „monštrom“, ktoré chce zničiť národné štáty. Brusel obviňuje z toho, že chce prostredníctvom státisícov migrantov z moslimským krajín vytvoriť nový európsky národ. „Anarchistická politika Bruselu je hnacím motorom pre dovoz násilnej mizogýnie, závislosti od sociálnych dávok a džihádistického extrémizmu,“ píše. Navyše aj prihraničná agentúra EÚ Frontext pripustila, že útoky v Paríži jasne preukázali, že migračné toky výrazne zneužívajú teroristi na vstup do EÚ. Ako situáciu vnímate vy?

Úplne rovnako a nie som sám, pozri Klaus – Weigl: Sťahovanie národov. V Európe vznikla nadnárodná oligarchia všetkých vládnych strán všetkých štátov a nimi vymenovanej bruselskej nomenklatúry piatich prezidentov, komisárov a rozsiahleho aparátu 55 000 úradníkov. Jej moc tým výrazne prevyšuje odvolateľné domáce vlády a jediná legitimita, ktorú má, je budovanie spoločného európskeho štátu. Avšak preto, že podmienkou je ľud, ktorý Európe chýba, treba národné štáty nielen legislatívne oslabiť, ale pokiaľ možno poškodiť aj ich vnútornú súdržnosť. Preto sú migranti vítanou príležitosťou a Únia im nikdy v minulosti nebránila v príchode. Štatistika ukazuje, že prevažná väčšina prisťahovalcov za uplynulých 20 – 30 rokov nie sú žiadni azylanti. Teraz sa zdôrazňuje rozdiel medzi migrantmi a utečencami kvôli upokojeniu obyvateľstva. Doteraz to bolo jedno.

Únia je konkretizovaná utópia, ktorá ničí demokraciu, ekonómiu a mier v Európe. Sme zrejme na počiatku rozvratu.

Minimálne nasledujúcich štrnásť dní nebudeme vracať migrantov z Grécka do Turecka, ako si žiada nová dohoda medzi EÚ a Ankarou. Informoval o tom grécky minister zahraničia. O azyl totiž v Grécku požiadalo nebývalé množstvo utečencov. O čom to svedčí? Má nová dohoda s Tureckom budúcnosť?

Myslím si, že príliv utečencov sa zníži, aby klesol domáci tlak na politikov, ale nepochybne budú migranti hľadať inú cestu. O tom, že by sa mala Európa uzavrieť, alebo dokonca chrániť svoju vonkajšiu hranicu, sa vôbec neuvažuje. Hovorí sa o kontrole. Timmermans je známy fanatik únijnej utópie.

Český prezident Miloš Zeman v rozhovore pre PL uviedol: „Turecko vydiera, stupňuje svoje požiadavky. Najprv to boli tri miliardy eur, potom šesť miliárd eur a teraz mi jeden z prezidentov, ktorí ma v ostatných týždňoch navštívili, dokonca hovoril, že požiadavka už je na 20 miliardách eur. Trošku mi to pripomína tzv. tribút, čiže výpalné, ktorý stará Rímska ríša platila barbarom, aby nelúpili na ich území.“ Do akej miery sa môže prognóza prezidenta Zemana vyplniť?

Nikto nevie, ako budú Turci stupňovať svoje požiadavky. Turecký bazár majú určite v krvi, ako aj záujem Západ oslabiť. Stret civilizácií je väčšinou skrytý, často podvedomý. Turecký islamizujúci autokrat kritiku Únie dosť zle znáša.

V rozhovore sa český prezident zmienil aj o návrhu na umiestnenie utečencov v Grécku: „Ten návrh spočíva v tom, že Grécko má desiatky a desiatky neobývaných ostrovov, má obrovský zahraničný dlh, ktorý nie je schopné splatiť, a tým, že by na týchto ostrovoch zriadilo zberné tábory pre ilegálnych migrantov vrátane tých, ktorí budú deportovaní z Európskej únie, by krytím nákladov na tieto zberné tábory vymazávalo svoj dlh voči členským krajinám EÚ.“ Mohol by byť takýto postup pre EÚ prijateľný?

O tom sa už dlhodobo špekuluje, inak by sa musel nesplatiteľný dlh z veľkej časti vymazať, čo je politický prešľap celej eurozóny – obzvlášť však v Nemecku, kde vláda vytrvalo celé roky vyhlasuje, že je splatiteľný nemeckou medicínou rozpočtových škrtov a zvyšovaním daní… V skutočnosti je trvalo deflačný a rastie, z pôvodných 120 miliárd eur na dnešných hrozných 300 miliárd.

Vyzerá to, že utečenecká vlna sa zoslabuje. Objavujú sa však varovania, že vzniknú ďalšie trasy, napríklad cez sever Afriky. Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière hovorí o ďalšej dohode: „Keby odtiaľ ľudia začali znovu prichádzať, budeme nútení nájsť podobné riešenie, k akému sme dospeli s Tureckom, a začať diskutovať aj s krajinami severnej Afriky.“ Do akej miery môže byť tento scenár pravdepodobný?

Veľmi pravdepodobný. Prúd utečencov treba tlmiť pre negatívnu reakciu rozhorčených občanov.

Otvorená podpora Turecka Azerbajdžanu ukazuje, že potýčky pri Náhornom Karabachu sú dôležité aj na poli medzinárodnej politiky. „Azerbajdžan v danom konflikte podporuje Turecko. To je navyše historickým nepriateľom Arménska, pretože počas prvej svetovej vojny osmanský predchodca súčasného Turecka spáchal na Arménoch genocídu,“ vysvetlil v iDnes.cz expert na Kaukaz Tomáš Šmíd. Rusko podľa neho naopak podporuje v konflikte Arménsko. K čomu môže táto situácia viesť?

Opäť tu máme menší stret civilizácií, ale k vojne medzi Tureckom a Ruskom určite nepovedie. Konflikt však môže tlieť dlho, rovnako ako na Ukrajine.

Pozorovatelia sa zhodujú, že Američania sa snažia nejako rozumne vyjsť s Rusmi. Dokonca naznačujú, že Ukrajina už nemôže počítať prinajmenšom do konca volebného obdobia Obamu s podporou. Vykorčuľoval teda Putin z izolácie?

Myslíte sankcie? Tie zrejme zostanú. Putin však potrebuje konať samostatne, aby dokázal váhu ruského impéria, so Západom spolupracovať nehodlá. Obzvlášť teraz, keď Rusko tak výrazne chudobnie, pre neho znamená istá izolácia, čiže odstup, ešte väčší význam. Je to prastará štátna doktrína večne obliehanej pevnosti, ktorou si doma získava prestíž. Potrebuje nepriateľov.

Pokiaľ ide o Ukrajinu, čo poviete na súčasný stav a akú štipku nádeje Ukrajincom dávate? Ukrajina vraj stále verí, že dostane zásadnú pomoc od Európy a USA. A to aj napriek tomu, že začína byť zrejmé, že sa žiadna takáto pomoc nechystá. V ohrození je dokonca aj asociačná dohoda, v súvislosti s ktorou sa začal na jeseň 2013 majdanský prevrat. Aký ďalší vývoj predpokladáte?

Ukrajinci majú smolu. Nikto im nepomôže. V Európe teraz budú hlavným problémom utečenci, ktorí prehĺbia ekonomickú stagnáciu a v Nemecku spôsobia ohromný výpadok. Navyše silnie aj politický rozkol medzi utopistami a realistami. Vidíte, ako to vrie v Británii. Máme sa na čo tešiť.

autor: Daniela Černá

- Reklama -