Radikál či xenofóbka? Tieto kontroverzné tváre zasadli do výboru za ľudské práva

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Zloženie výboru pre ľudské práva doslova pobúril aktivistov. Dôvodom sú čerství členovia s minulosťou, ktorá mohla čiastočne pošramotiť ich povesť. Predsedníčkou výboru sa stala Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA, ktorá sa „preslávila“ hlasovaním za kontroverzný návrh zákona, ktorý mal za umelé oplodnenie ženy posielať do väzenia.

    Ďalším novým prírastkom je aj Milan Mazurek z radikálnej ĽS NS Mariana Kotlebu. Internetom preleteli Mazurekove facebookové stausy, kde vyzdvihoval Adolfa Hitlera. Len 22-ročný poslanec je známy tiež z videa, v ktorom v tričku ĽS NS vulgárne pokrikuje na moslimov, na ktorých sa následne na to spustí spŕška kameňov.

    Do výboru zasadne napríklad aj Martina Šimkovičová (Sme rodina) známa svojimi protiimigrantskými statusmi na Facebooku či Mária Janíková (Smer), podľa ktorej je Bielorusko inšpiratívna krajina.

    „Obávam sa, že nespĺňajú ani jeden predpoklad na to, aby takúto oblasť viedli. Postoje jednotlivých členov vypovedajú skôr o tom, že majú o tejto téme úplne iné informácie, inak ich vnímajú a bojím sa, že tento postoj budú vnášať aj do svojej odbornej práce,“ pre denník Pravda prezradila Irena Bihariová z občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu.

    - Reklama -