Dvakrát musela ujsť z Československa. Teraz jej dajú cenu. O koho ide?

    0
    Madeleine Albrightová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA (Autor: SITA)

    Rodina tejto bývalej ministerky bola nútená opustiť Československo dvakrát, a to kvôli nacistickej aj komunistickej totalite. Stala sa prvou ženou v USA, ktorá zasadla na post ministra zahraničných vecí, a to v administratíve prezidenta Billa Clintona. Na tomto poste pôsobila v rokoch 1997 až 2001. Ešte pred tým ju Clinton vymenoval za veľvyslankyňu USA pri OSN. Počas svojho funkčného obdobia ako ministerky sa angažovala v mierovom úsilí na Balkáne, ale aj na Blízkom východe. V deväťdesiatych rokoch významne podporovala proces rozširovania Severoatlantickej aliancie o bývalé štáty Varšavskej zmluvy. V roku 1997, keď v Slovenskej republike vrcholila éra Vladimíra Mečiara, rezonoval jej výrok „momentálne je na mape Európy čierna diera, ktorá sa volá Slovensko“.

    Jej otec, diplomat Jozef Korbel pôsobil v USA ako pedagóg, jeho študentkou bola aj druhá ministerka zahraničia USA Condoleezza Rice, ktorá pôsobila v kabinete republikánskeho prezidenta Georga W. Busha. Po odchode Albrightovej z funkcie šéfky americkej diplomacie sa o nej hovorilo ako o možnej nástupkyni Václava Havla na post prezidenta ČR. V máji 2012 jej americký prezident Barack Obama udelil Prezidentskú medailu slobody. Albrightová sa doteraz angažuje vo verejnom živote, v tohtoročným amerických voľbách podporuje demokratickú kandidátku na post prezidenta USA a taktiež bývalú ministerku zahraničných vecí Hillary R. Clintonovú.

    Českú a slovenskú transatlantickú cenu udeľuje organizátor GLOBSEC-u Slovenská atlantická komisia v spolupráci s českou organizáciou Jagello 2000. „Madeleine Albright počas svojej kariéry aktívne podporovala demokratizáciu a budovanie priestoru stability a slobody v strednej Európe“, komentoval cenu riaditeľ Slovenskej atlantickej komisie Milan Solár. „Jej aktívna angažovanosť prispela k rozširovaniu NATO o bývalých členov východného bloku, a to aj napriek tomu, že voči tejto iniciatíve mali mnohé členské krajiny odmietavý postoj“, upresnil.

    Albrightová si cenu prevezme na gala večeri, ktorá bude súčasťou programu prestížnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2016. Konferencia sa už po jedenástykrát koná od 15. do 17. apríla v Bratislave.

    - Reklama -