Za Saddáma sa v Iraku žilo veľmi dobre, prezradila kurdská kresťanka. A poslala odkaz odporcom utečencov

    0
    Prezident Kiska víta Irackých utečencov (Autor: SITA)

    „Môže za to verš z Biblie, v ktorom Ježiš hovorí: Ja som cesta, pravda a život.Keď som ho počula a porovnala si tieto slová a celý Nový zákon s tým, čo povedal prorok Mohamed, videla som veľa rozdielov. Ježiš hovorí: Miluj svojho nepriateľa a modlite sa za tých, ktorí vás prenasledujú. Mohamed hovorí: Nenáviď svojho nepriateľa. U Ježiša vidím lásku, a to je vec, ktorá ma k nemu priviedla,“ uviedla mladá žena.

    Snažila sa žiť podľa toho, čo si prečítala v Biblii, ale ľudia ju začali ohovárať a slovne na ňu útočiť. Keď začal silnieť Islamský štát, jej rodina bola nútená odísť. Predtým však musela odovzdať všetok svoj majetok vrátane topánok. Ako kresťania to v Iraku mali ťažké. A pretože sú Kurdi, a nie Arabi, boli napádaní dvojnásobne.

    Za Saddáma sa v Iraku žilo veľmi dobre

    Silan Othman Kurdi dokončila základnú školu a potom na želanie rodiny nastúpila do školy pre ženy, kde sa učila piecť, variť alebo šiť. To je vraj osud väčšiny žien. Len veľmi malé množstvo rodín dovolí ženám, aby odišli na vysokú školu. Žena prežije väčšinu života zavretá doma, podľa klasických predstáv moslimov k tomu ani vysokú školu nepotrebuje. Kurdka žijúca na českej Vysočine má dvoch synov, ale ani tým nebolo dovolené chodiť do školy po tom, ako rodina konvertovala na kresťanstvo. Othman Kurdi sa preto snaží dostať deti do školy. Ak to nepôjde v Česku, je odhodlaná to skúsiť aj v inej krajine.

    V Iraku to podľa Kurdi vraj nebolo vždy také zlé. „A počas vlády Saddáma Husajna sa v ňom žilo veľmi dobre. Áno, išlo o diktátora, ale situácia v krajine bola oveľa lepšia ako dnes,“ prezradila.

    Nakoniec poslala odkaz všetkým ľuďom, ktorí protestujú proti utečencom. „Je to ich právo demonštrovať proti utečencom. Žijú v slobodnej krajine. Majú právo ísť za svojou vládou a povedať jej: Nechceme tu utečencov. Ale rozhodne sa tu necítime ohrození, nemáme strach,“ dodala.

    - Reklama -