Nasype si KDH popol na hlavu? Rada hnutia bude hodnotiť neúspešné voľby

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    „V stanovách by sme chceli znížiť počet podpredsedov zo šiestich na troch, členov predsedníctva z 13 na 11 a skrátiť funkčné obdobie zo štyroch na dva roky,“ uviedol s tým, že na zmenu stanov na sneme, ktorý má byť 11. júna, je potrebná dvojtretinová podpora delegátov. Ešte pred snemom budú okresné snemy, na ktorých bude diskusia o novom vedení hnutia aj o prípadnej zmene stanov.

    Predseda KDH Ján Figeľ sa v stredu vzdal funkcie. Vedením strany do snemu poveril Pavla Zajaca, ktorý je podpredsedom hnutia. Figeľ v nedeľu 6. marca oznámil, že on a vedenie strany sú pripravení vyvodiť zodpovednosť za volebné výsledky a na najbližšej Rade KDH ponúknu svoje funkcie. Zasadnutie rady zvolal na 19. marca.

    Toto nepostačovalo podpredsedovi KDH Petrovi Belinskému, ktorý sa o deň neskôr vzdal straníckej funkcie. „Čakal som, že celé vedenie bude konať takto. Keď som videl, ako to bolo prezentované, urobil som osobný krok,“ povedal Belinský. Figeľa k odstúpeniu vyzvali aj viacerí krajskí predsedovia hnutia. Kresťanskodemokratické hnutie ostalo po parlamentných voľbách 5. marca pred bránami parlamentu, volilo ho 4,94 percenta ľudí. ň

    - Reklama -