Ožíva na Slovensku klérofašizmus? Kde sa podeli kresťanskí voliči?

    0
    Anna Záborská, poslankyňa Európskeho parlamentu (EPP/KDH) (Autor: SITA)

    Dôvod príklonu veriacich Slovákov k extrémistickej strane vysvetľuje politológ Tomáš Koziak. „Ide o klerikálne prúdy v cirkvi, ktoré znovu ožívajú. Tie mali v minulosti vždy problém s demokraciou,“ vysvetľuje. Pomohol by tu jednoznačný postoj cirkvi.

    „Cirkev nemá problém sa vyjadrovať k rôznym problémom, prečo sa teraz jednoznačne nevyjadrí, že nemá nič spoločné s týmito hodnotami,“ kladie si otázku politológ.

    Konferencia biskupov Slovenska po voľbách zatiaľ žiadne stanovisko nezaujala. Vyjadrila sa však ku kňazom, ktorí otvorene podporovali extrémistickú, krajne pravicovú stranu Mariana Kotlebu. „KBS nemá kompetenciu diktovať jednotlivým kňazom ich politické presvedčenie; za verejné prejavy tohto presvedčenia zodpovedajú kňazi svojim biskupom,“ uviedli vo svojom stanovisku.

    Predseda Ján Figeľ zvolal na 19. marca Radu KDH, aby vyvodila z volebného výsledku dôsledky. Všetci ôsmi krajskí predsedovia hnutia ho už vyzvali, aby odstúpil z funkcie. Figeľ však radikálny krok neurobil a vyčkáva.”KDH je jedna z mála skutočne štandardných strán na politickej scéne. Preto je potrebné, aby vyvodilo správne závery z volebného výsledku. Čiastkové a kozmetické úpravy nestačia,” tvrdí pre ParlamentnéListy.sk predseda KDH. Dovtedy je podľa Figeľa povrchné a aj nevhodné vyjadrovať sa k jednotlivým kandidátom na predsedu.

    Záchrany KDH sa chytila Anna Záborská, o 11 rokov staršia ako doterajší predseda. Chce sa venovať najmä sociálnym témam, teda rodine a kresťanským tradíciám. „KDH potrebuje čas na diskusiu, v ktorej by sa mohli vyprofilovať tí, ktorí ho povedú ďalej. Rada KDH by preto mala niekoho poveriť dočasným vedením do riadneho snemu, ktorý by mal byť na jeseň,” vysvetľuje Záborská a je to ochotná urobiť.

    Alojz Hlina je jednoznačne najpopulárnejší „kádehák“, aj keď formálne členom KDH nie je. So svojou mikrostranou Občania na Radu KDH pozvánku nedostal, ale môže sa jej zúčastniť. „Som pripravený sa za určitých okolností uchádzať o tento post,” prekvapil Hlina. “Koncept katolíckej strany však na Slovensku nefunguje. Nevolia ju ani evanjelici, ani pravoslávni, ani katolíci. Tí ju vlastne teraz potopili,“ dodal. Na otázku ParlamentnýchListov.sk, čo hovorí na možnú kandidatúru Záborskej, povedal: „Bude dôstojným súperom, ale myslím si, že KDH teraz potrebuje skôr gumáky ako plesové šaty. Treba budovať modernú konzervatívnu stranu,“ spresnil.

    Záborská si v prvom rade želá návrat odídencov počnúc Vladimírom Palkom, Františkom Mikloškom cez Daniela Lipšica a Janu Žitňanskú. Chce to zmeniť tým, že zruší desaťročné uznesenie z roku 2006, keď KDH rozhodlo, že vstúpi do vlády so Smerom, čo vyvolalo odchod mladšej gardy. Nedôverčivý postoj k mladým v hnutí potvrdil pre ParlamentnéListy.sk aj dlhoročný člen KDH Jozef Mikloško: „Prišli aj mladí, chvíľu pracovali, potom sa kričalo a buchli dverami, a odišli,“ metaforicky vysvetlil pokusy o obrodenie strany.

    „KDH dookola 10 až 15 rokov omieľa tie isté frázy, ktoré sa nezmenili ani obsahom, ani formou. Je úplne odtrhnuté od politickej reality,” tvrdí politológ Tomáš Koziak. “Na politickej scéne však štandardná kresťansko-demokratická strana už teraz chýba. Vidíme to na komplikovanom zostavovaní terajšej vlády,“ dodal politológ pre PL.sk.

    - Reklama -