Pozor, protest Ukrajincov na hraniciach. Tak ľahko sa cez ne nedostanete

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Ako uviedla hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová, k zablokovaniu priechodu vo Vyšnom Nemeckom došlo o 10.00 h. Podľa informácií ukrajinských colných orgánov vodiči motorových vozidiel zablokovali na ukrajinskej strane osobnú dopravu pred hraničným priechodom. Z tohto dôvodu ukrajinská strana neprijíma vybavených cestujúcich smerujúcich zo Slovenska na Ukrajinu a prepúšťa cestujúcich z Ukrajiny na Slovensko v obmedzenom režime,“ vysvetlila Baloghová.

    Dodala, že v záujme riešenia situácie je slovenská strana nepretržite v kontakte s ukrajinskou. Autobusovej dopravy sa podľa Baloghovej blokácia vo Vyšnom Nemeckom nedotkla. Všetky autobusy sú presmerované a vybavované cez pracoviská nákladnej dopravy na slovenskej aj ukrajinskej strane hraničného priechodu,“ poznamenala.

    Ako ďalej uviedla, blokácia sa asi o 15.00 h preniesla aj na ukrajinskú časť hraničného priechodu v Ubli. O zmene situácie budeme informovať,“ podotkla hovorkyňa. V súčasnosti sú teda nepriechodné pre osobné motorové vozidlá oba cestné hraničné priechody SR s Ukrajinou,“ doplnila Baloghovú hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická.

    Protest ukrajinských vodičov má súvisieť s ich snahou o zmenu legislatívy. Podľa nej musia v prípade, že jazdia na autách so slovenskými evidenčnými číslami, raz za niekoľko dní opúšťať územie Ukrajiny. S touto povinnosťou dlhodobo nesúhlasia.

    - Reklama -