Porušil Kiska ústavu? Dvestotisíc voličov je pre prezidenta zrejme nič, keď odmieta stretnutie s Kotlebom, tvrdia odborníci

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    V pondelok ráno predstúpila hlava štátu pred novinárov s prejavom, ktorý okamžite vzbudil podráždené reakcie zo strany voličov Ľudovej strany – Naše Slovensko (ĽS – NS). Odporcovia tejto strany, ktorú viacerí experti aj politici označujú za xenofóbnu a rasistickú sa naopak z kroku Andreja Kisku radovali.

    Prezidentov „megaproblém“

    Prezident ešte v pondelok uviedol, že sa stretne s „predstaviteľmi zvolených politických strán s výnimkou pána Kotlebu“. Práve táto výnimka, ktorú prezident Andrej Kiska urobil v prípade lídra ĽS-NS zaváňa podľa niektorých expertov porušením ústavného práva. „Nevedno, či na Slovensku viac chýba demokracia alebo demokrati. Asi oboje. Nemáme ani demokraciu, nie sú ani demokrati,“ píše Inštitút národnej politiky (INP) v reakcii na odmietavý postoj prezidenta Kisku voči Marianovi Kotlebovi.

    VIDEO Andrej Kiska o povolebných stretnutiach, z ktorých vylúčil Mariana Kotlebu

    Vyhlásenie k voľbám

    Sledujte naživo moje vyhlásenie k výsledku volieb a ďalším krokom.Dnes v priebehu dňa a zajtra ráno sa postupne stretnem s predsedami zvolených politických strán, s výnimkou pána Kotlebu – aby som zistil, ako vidia možnosť poskladať stabilnú väčšinu za zmysluplným programovým vyhlásením.Po tomto prvom kole rozhovorov som rozhodnutý už zajtra poveriť predsedu strany Smer, ktorá získala vo voľbách najviac hlasov, zostavením vlády a väčšinovej koalície, ktorá by za takouto vládou stála. A budem s ním diskutovať aj o termínoch tohto poverenia.Dúfam, že sú si všetky politické strany vedomé toho, čo nám odkázali voliči. Osobne si myslím, že už nejaký čas a vo viacerých voľbách po sebe odkazujú, že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát. Myslím, že tento raz to voliči odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť.Nemyslím, že sú u nás ohrozené hodnoty, o ktorých ako politici radi hovoríme. Ľudia však dali najavo, že očakávajú, že tieto hodnoty prinesú konkrétne výsledky pre ich každodenný život.Rovnako si nemyslím, že by sme mali byť po týchto voľbách nejako osobitne uhranutí jedným menom politika alebo jednou stranou, ktorá sa dostala do parlamentu. To, čo potrebujeme, je vláda, ale aj opozícia, ktoré presvedčia ľudí, že nemusia chodiť k voľbám čoraz viac iba protestovať.Chcem zagratulovať politickým stranám a kandidátom, ktorí boli zvolení do parlamentu – a zaželať im, aby sa im to podarilo.

    Zveřejnil(a) Andrej Kiska dne 7. březen 2016

    Tým, že sa odmietol po voľbách stretnúť s jedným z predstaviteľov novozvolených parlamentných strán, si Andrej Kiska podľa Inštitútu národnej politiky (INP) vyrobil poriadny „megaproblém“. Nielenže nerešpektoval slobodné rozhodnutie vyše 200-tisíc voličov, čím prakticky rozdelil spoločnosť, ale má oveľa väčší problém a tým je podľa INP „porušenie ústavného sľubu a ústavných práv občanov“.

    Čo hovorí zákon?

    Prezident nemá v Slovenskej republike nijaké veľké právomoci, ale pri skladaní sľubu prisahá, že „bude svoje povinnosti vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony“. Prvý odstavec druhého článku Ústavy SR jasne hovorí o tom, že štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo. Aj článok číslo 30 potom zaručuje slovenským občanom „právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo slobodnou voľbou svojich zástupcov“.

    Podľa INP preto prezident porušil hneď dva články Ústavy, pretože sa nepostavil len proti Marianovi Kotlebovi ako osobe, ale aj proti takmer štvrť miliónu Slovákov, ktorí odovzdali hlas Ľudovej strane – Naše Slovensko.

    Inštitút národnej politiky (INP) tvrdí, že prezident prakticky odkázal Kotlebovi, že si nie je rovný s predsedami ostatných politických subjektov teda ani s ostatnými občanmi Slovenska, čo je podľa INP „nepredstaviteľné porušenie ústavy“. V tejto situácii Inštitút národnej politiky pripomína citát prvého československého prezidenta T. G. Masaryka. „Tak demokraciu máme, teraz ešte nejakých tých demokratov,“ uviedol ešte začiatkom minulého storočia Masaryk.

    - Reklama -