Bude na najvyššom poste sveta žena? Musí prekonať mužských kandidátov. V hre je stále aj Lajčák

    0
    Primátor Levoče Milan Majerský, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a minister zahraničných vecí Lajčák (Autor: SITA)

    Ani jeden z nich kandidatúru nevylučuje. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák tvrdí: Ja som neposielal nikam žiadne prihlášky. Moje meno som našiel v zoznamoch možných kandidátov a to, že ma ľudia takto vidia, mi pochopiteľne dáva pocit, že nerobím svoju prácu zle,“ dodal s tým, že kandidatúru stále zvažuje. Vyhodnocujem situáciu, konzultujem, rozprávam sa s ľuďmi, ale v tejto chvíli je moja hlavná priorita kvalitná príprava predsedníctva Slovenska v Rade EÚ,“ dodal pre Parlamentné Listy minister Lajčák, o ktorom sa v prípade zostavovania vlády Smerom hovorilo aj ako o možnom premiérovi.

    Šéf misie OSN v Iraku Ján Kubiš má veľké medzinárodné skúsenosti a je Lajčákovi vyrovnaným súperom. Jeho úvahy o kandidatúre sú však veľmi neurčité, rozhodne sa na jar, čiže niekedy v tomto období. Obaja slovenskí kandidáti majú veľkú medzinárodnú prestíž v problematických oblastiach sveta.

    O poste Pan Ki-muna sa bude rozhodovať na jeseň tohto roka. Svoje kandidatúry na generálneho tajomníka budú predkladať štáty v druhej polovici roka. Po výzve v lete 2016 bude o kandidátoch rozhodovať najprv 15-členná Bezpečnostná rada OSN, potom formálne aj Valné zhromaždenie Spojených národov. Rokovania piatich krajín BR OSN sú kľúčové. Ide o Spojené štáty, Veľkú Britániu, Francúzsko, Čínu a Rusko. Medzinárodná situácia je veľmi komplikovaná a determinovaná situáciou na Ukrajine, Blízkom východe i migračnou krízou v Európe, ktorá kulminuje.

    Dohodnúť sa na jednom kandidátovi bude teda mimoriadne zložité. To však môže byť aj výhodou pre ženského kandidáta. Kandidatúru na generálnu tajomníčku už potvrdila chorvátska šéfka diplomacie Vesna Pusičová. O post sa bude usilovať aj Bulharka Irina Bokovová, ktorá momentálne zastáva post šéfky Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Môže sa stať, že sa nepísané pravidlo o rotácii krajín nebude rešpektovať. Najmä pre zložité vzťahy Ruska a západných krajín. V tom prípade sa môže stať generálnou tajomníčkou OSN aj expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková.

    Terajšiemu generálnemu tajomníkovi Pan Ki-munovi vyprší mandát v decembri 2016. Vtedy by už malo byť známe meno jeho nástupcu. Či to bude šéf alebo šéfka sveta, je nejasné. Slovenským číslom jeden je ale minister súčasnej vlády Miroslav Lajčák.

    - Reklama -