Dnešné Belgicko? Stovky vojakov permanentne v uliciach, vláda sa obáva aj útoku na jadrové zariadenia

    0
    Belgickí vojaci a policajti. Ilustračná fotografia (Autor: Igor Kiss)

    Dodatočných 40 príslušníkov armády bude odvelených na ochranu belgických jadrových zariadení, uviedla televízna stanica RTBF. Vojaci hliadkujú v uliciach belgických miest už vyše roka, dôvodom sú obavy z možných teroristických útokov. Federálna vláda prijala toto opatrenie krátko po vlaňajších útokoch na satirický časopis Charlie Hebdo v Paríži a najmä po likvidácii teroristickej džihádistickej bunky v belgickom meste Verviers. K obom udalostiam došlo v januári 2015.

    Prítomnosť vojakov v uliciach bola ešte posilnená po novembrových atentátoch v Paríži, keď bol v Bruseli na necelý týždeň zavedený štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia. Ďalší mesiac potom platil tretí stupeň, čo znamená “vážne ohrozenie”. Vláda sa dnes rozhodla predĺžiť nasadenie vojakov v uliciach na základe odporúčania Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM), podľa ktorého nedošlo k zlepšeniu situácie v bezpečnostnej oblasti.

    Operácia s názvom “Bdelý strážca” mobilizuje dovedna 1000 vojakov, z toho je 700 je nasadených priamo v uliciach miest. Belgických daňových poplatníkov toto opatrenie stojí približne milión eur mesačne.

    - Reklama -