Nemecko si oddýchne od časti migrantov. Maročanov bez azylu posielajú späť

    0
    Demonštrácia proti imigrantom v Nemecku. S heslom: Rapefugees not welcome - znásilňovači-utečenci, nie ste vítaní (anglická slovná hračka) (Autor: SITA)

    Rabat sa s Berlínom dohodol, že prijme naspäť všetkých marockých migrantov, ktorí sa vlani dostali do Nemecka spolu s masívnou migračnou vlnou. Na azyl však v žiadnej z krajín Európskej únie nemajú podľa medzinárodného práva automaticky nárok. Nie sú totiž z krajiny, ktorá by bola zmietaná vojnou, tak ako napríklad Sýria, a preto sú označení za ekonomických migrantov. Úrady v Nemecku preto vyhovejú len malej časti žiadostí.

    Na repatriácii tisícok Maročanov sa dohodli ministri vnútra oboch krajín. „Dohodli sme sa, že prvým krokom bude deportácia tých Maročanov, ktorí pricestovali do Nemecka v roku 2015,“ uviedol šéf nemeckého rezortu vnútra Thomas de Maiziere v Rabate.

    Podľa nemeckého úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) sa má z Nemecka do Maroka vrátiť približne 10-tisíc občanov tejto západoafrickej krajiny. Desaťtisíc, to je celkový počet migrantov, ktorí vlani prišli do Nemecka z Maroka, ale iba 3,7 % z nich dostalo v krajine azyl.

    Problém s identifikáciou

    Najväčší problém pri repatriácii migrantov, ktorým je zamietnutá žiadosť o azyl, predstavuje zisťovanie totožnosti a pôvodu. Až dve tretiny utečencov, ktorí prišli vlani do Nemecka, totiž nemali pravé alebo vôbec žiadne doklady. Najčastejšie potom tvrdili, že sú zo Sýrie, aby dostali azyl, ale keď sa ukázalo, že klamú, došlo na ich vyhostenie.

    Marocké a nemecké ministerstvá vnútra sa dohodli, že v rámci najnovšej spolupráce budú kontrolovať identitu Maročanov pomocou porovnávania odtlačkov prstov. Rabat potom vydá týmto ľuďom nové doklady, aby sa mohli vrátiť domov. „Maročania uviedli, že by sa mali začať ich občania vracať domov v priebehu 45 dní,“ uviedol nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -