VOĽBY 2016, KOMU DAŤ HLAS? Telové kamery. Pochôdzkar pre každý obvod. Odpolitizovaná polícia. Pozrite sa, s akými nápadmi prišli politici pre rezort vnútra

    0
    Polícia - kontroly (Autor: archív KK)

    Smer-SD

    Ľubica Končalová (tlačový odbor strany): Medzi naše priority patrí dokončenie klientských centier v rámci reformy ESO, zrekonštruovanie posledných 20 hasičských staníc (doteraz sa zrekonštruovalo 100) a začatie s opravou budov obvodných oddelení polície. Po úspešnom projekte elektronického trhoviska, ktoré za rok ušetrilo 54 miliónov eur, spustenie nadlimitného trhoviska aj pre nadlimitné zákazky. Chceme pokračovať v opatreniach na zníženie kriminality a zvýšenie bezpečnosti na Slovensku, ktorá sa týka nielen dennej kriminality, ale aj opatrení súvisiacich s migračnou krízou. 

    #SIEŤ

    Martin Fedor (bývalý minister obrany, poslanec národnej rady): Sieť za prioritné úlohy v oblasti vnútornej bezpečnosti považuje také opatrenia, ktoré zvýšia akcieschopnosť polície a jej dôveryhodnosť v očiach občanov. Je to najmä odpolitizovanie polície – nechceme, aby najvyšší predstaviteľ polície bol priamo závislý od najvyššieho politického predstaviteľa rezortu. Presadzujeme vznik nezávislej inšpekcie, ktorá bude môcť objektívne preveriť podnety na prípadné pochybenia príslušníkov bezpečnostných zborov. Chceme v každom obvode „pochôdzkara“, ktorý pozná svoj obvod, občanov a na ktorého sa ľudia môžu s dôverou obrátiť. 

    SNS

    Anton Hrnko (historik, kandidát na poslanca): V rezorte vnútra, najmä v Policajnom zbore SR, nám nepomôžu noví generáli, ale funkčnosť zboru. Myslíme si, že naša polícia je už premotorizovaná, takže policajti zabudli chodiť na obyčajne pochôdzky po teréne. Policajta musí byť vidieť v teréne nie tým, že zapne maják, ale že ho obchádza a je ho tam cítiť. Podporujeme, ak sa racionálne vynakladajú finančné prostriedky na zlepšenie technického vybavenia policajného zboru, ale bez niektorých akvizícií by sme sa zaobišli. Podporíme opatrenia na zabezpečenie vonkajšej hranice SR proti ilegálnej imigrácii a proti organizovanému zločinu a terorizmu.

    KDH

    Ján Figeľ (podpredseda NR SR, bývalý eurokomisár a predseda KDH): V rámci politiky KDH je ministerstvo vnímané ako jeden z prioritných rezortov. Ak budeme mať poverenie, vytvoríme predpoklady pre efektívnu reorganizáciu policajného zboru spočívajúcu najmä v presnom pomenovaní funkcií a činností, ktoré nemusia byť vykonávané policajtom, s cieľom posilnenia poriadkovej a hraničnej polície, špeciálnych útvarov, čím zvýšime počet policajtov v uliciach, ktorí tu budú pre občanov, a znížime počet policajtov v kanceláriách. Zároveň prehodnotíme všetky stupne riadenia a na to naviazaného počtu nadriadených funkcionárov s cieľom vytvoriť efektívny manažment riadenia ministerstva, polície a ostatných zložiek. Sprísnime a zobjektivizujeme výberový proces nových uchádzačov do policajného zboru s cieľom, aby sa policajtom stal len ten najlepší, a nie ten s najlepšími známosťami. Určite nebudeme od policajtov vyžadovať plnenie žiadnych smerných čísiel výberu pokút. Obmedzíme politický vplyv na činnosť polície, a to najmä zmenou menovania a odvolávania prezidenta policajného zboru ministrom vnútra SR, na jeho menovanie a odvolanie vládou SR, a zasadíme sa za vznik samostatnej Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov SR. V územnej samospráve budeme uprednostňovať a podporovať spájanie obecných úradov na báze dobrovoľnosti vytváraním spoločných úradovní.

    Most-Híd

    Gábor Gál (poslanec NR SR, advokát): Najdôležitejšou úlohou je ministerstvo vnútra priblížiť viac k občanom. Je neprípustné, aby ľudia pri zmienke o ministerstve vnútra mali pocit, že je to len inštitúcia  na represie, byrokratické prekážky alebo na vyberanie peňazí. Preto považujeme za dôležité, aby prvým krokom bolo odpolitizovanie polície, aby pozícia policajného prezidenta nebola personálne menená pravidelne po zmene vlády, ale len výlučne v závislosti od výsledkov práce. Okrem vypočutia kandidáta na policajného prezidenta pred jeho vymenovaním v príslušnom parlamentnom výbore by mal minister pred príslušným parlamentným výborom zdôvodniť aj odvolanie policajného prezidenta. Podporujeme zriadenie nezávislej inšpekcie na kontrolu polície a ďalších ozbrojených zborov. Považujem za dôležité posilniť schengenskú slovensko-ukrajinskú hranicu, aby pašeráci na lietadlách beztrestne a bez väčších problémov neprekračovali na naše územie. Pri riešení dopravnej nehodovosti by sme kládli väčší dôraz na prevenciu. Ďalším dôležitým krokom je zavedenie transparentných tendrov. Ministerstvo musí ísť príkladom pri dodržiavaní zákona a aj pri konkrétnych podmienkach na jednotlivé tendre.

    OĽaNO-NOVA

    Dano Mitas (hovorca): Výrazne posilníme nezávislosť polície, prokuratúry a súdov. (Sme otvorení diskusii – posilneniu právomocí prezidenta, zavedeniu priamych volieb občanmi, posilneniu ich samospráv.) Odpolitizujeme verejnú správu – určíme presnú deliacu čiaru medzi politickými a odbornými pozíciami, kde konkurzy na odborné pozície budú organizovať odborné  komisie. Polícia musí byť skutočne nezávislá od politickej moci, preto zrušíme stav, že minister dosadzuje svojho prezidenta policajného zboru.

    Sloboda a Solidarita

    Ľubomír Galko (bývalý minister obrany, poslanec NR SR): Zavedieme nasadenie „telových kamier“ u príslušníkov Policajného zboru SR, v prvej fáze prednostne pri dopravných kontrolách. Pri zákrokoch, kde sa predpokladá použitie donucovacích prostriedkov, zavedieme povinnosť z celej akcie vyhotoviť kamerový záznam. Zavedieme povinný bezhotovostný styk polície s občanom. Príslušník policajného zboru nebude môcť prijímať v teréne pokuty a platby od občanov v hotovosti, čím sa rapídne zúži priestor pre korupciu. Vyjmeme policajnú inšpekciu spod politického riadenia Ministerstva vnútra SR a právomoci policajného prezidenta a spravíme z nej samostatný kontrolný úrad. Posilníme poriadkové jednotky vrátane Pohotovostných motorizovaných jednotiek v blízkosti z hľadiska bezpečnosti problémových miest na úkor dopravných kontrol vykonávaných týmito jednotkami.

    Zrušíme plánovanie výšky vybratých pokút pre policajtov, vybratých od vodičov za dopravné priestupky, a hodnotenie policajtov podľa sumy nimi udelených pokút. Zavedieme participáciu miestnych policajných funkcionárov na výbere nových príslušníkov policajného zboru. Scivilníme pozície, ktoré v súčasnosti zastávajú príslušníci PZ a je možné ich zastávať civilnými zamestnancami. Zreformujeme hodnotiaci a kariérny systém v polícii a v hasičskom a záchrannom zbore tak, aby bol spravodlivý a aby bol zameraný na reálne výsledky (napríklad znížená trestná činnosť, počet objasnených prípadov, skrátený čas objasnenia, zvýšenie dôveryhodnosti, výsledky fyzických aj odborných previerok a podobne). Zintenzívnime spoločný výcvik všetkých zložiek ozbrojených zborov (policajti, vojaci, hasiči, colníci) a skvalitníme ich vzdelávanie, zamerané na moderné hrozby (terorizmus, kybernetické útoky, energetické hrozby a podobne). 

    - Reklama -