Keď nechcete utečencov, prídete o peniaze. Nová vyhrážka nám a našim partnerom z Vyšehradskej skupiny

    0
    Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)

    Na úvod sa Renzi vyjadril o odchode Británie z Únie. „Som presvedčený, že odchod Británie z Únie by mal veľmi zlý dopad pre Európu aj pre Londýn,“ uviedol Renzi s tým, že sa domnieva, že dosiahnutá dohoda Davida Camerona s Úniou je dobrá. Sám za Taliansko dodáva, že v mnohých návrhoch na hlboké zmeny v Únii s Britániou súhlasí.

    „V ostatnom čase vníma Úniu čoraz väčší počet európskych občanov ako poručníka, ktorý navaľuje stále viac predpisov a zákazov. Úplne sa vytratil pôvodný duch integrácie spočívajúci v ideále spojenia štátov, ktoré spolu často bojovali. Európa nemôže byť len o účtovníctve,“ dodal Renzi.

    A vyjadril sa aj o migračnej kríze, v rámci ktorej je Taliansko podľa neho jedinou krajinou, ktorá v otázke utečencov nezmenila postoj. „Keď som v roku 2014 na európskych summitoch hovoril, že je to celoeurópsky problém, pripadal som si ako tí blázni, čo idú na diaľnici v protismere. Až vlani na jar a v lete sa postoje hlavne Nemecka a Francúzska zmenili. Teraz už väčšina štátov uznáva, že dublinský protokol bol situáciou prekonaný,“ povedal.

    Potvrdil zároveň, že Taliansko súhlasí s uvoľnením troch miliárd eur Turecku, aby došlo k pribrzdeniu príchodu utečencov do Európy. Ale dodal, že je však úplne iluzórne domnievať sa, že toto môže situáciu vyriešiť. „Situácia sa tým odľahčí, my už máme koniec koncov dva roky dohodu s Tureckom a príliv utečencov zo Sýrie do Talianska poklesol. Ale pokým sa nepodarí nejakým spôsobom vyriešiť situáciu priamo v Sýrii, Líbyi a početnej skupine afrických štátov, bude problém stále akútny. My sa musíme ujať príležitosti a investovať napríklad do niekoľkých afrických štátov, ktoré majú perspektívy hospodárskeho rastu, a tým prúd utečencov značne zmenšiť. Ale to je strednodobá perspektíva,“ doplnil.

    To, že by sa mali krátiť úniové fondy krajinám Vyšehradskej skupiny, ktoré na svojom území nechcú utečencov, nie je podľa jeho názoru žiadna vyhrážka, ale úplne otvorené a reálne uvažovanie. „Myslím si, že členstvo v Únii znamená mať niektoré hodnoty spoločné a prejaviť vzájomnú solidaritu. A tá sa musí prejaviť vo všetkých smeroch. My prispievame do rozpočtu Únie približne 20 miliárd eur. A dostávame späť asi 13. Je pravda, že je čiastočne chyba aj u nás, pretože všetky fondy sa nevyčerpajú, aj keď sa situácia zlepšila. Ale sú krajiny, ktoré z rozpočtu dostávajú viac, ako doň dávajú,“ uzavrel s tým, že migrácia je celoeurópsky problém.

    - Reklama -