Rómsky aktivista: Keby ste nevyhnali Nemcov a viac sa zaujímali o Rómov, nemuseli ste teraz mať taký problém s utečencami

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Počas druhej svetovej vojny padli za obeť vyhladzovania desiatky tisíc Rómov. Po vojne síce Rómov už nikto nevyhladzoval, ale rozhodne sa im nikto nesnažil nejako výrazne pomôcť. Rómovia začali už za vlády komunistov žiť v komunitách a vydržalo to aj po roku 1989 v slobodnej spoločnosti.

    V zajatí svojej malosti

    „Väčšinové obyvateľstvo zvykajúce si na svoju národnostnú jednoliatosť nedokázalo vstrebať iný prvok v podobe Rómov, a tak im pripravilo len pôdu k prežívaniu v pozícii zo spoločnosti vylúčených. Tento ,program' pokračoval ďalších 26 rokov aj v slobodnej spoločnosti, ktorá sa nedokázala vysporiadať s predsudkami minulosti a stavom, ktorý nastolili vojna a jej dôsledky. Tieto tragické dôsledky sa podarilo eliminovať len málo a dnes sa nachádzame úplne nepripravení vysporiadať sa s problémom svetovej migrácie,“ podotýka Holomek.

    Celý komentár nájdete TU.

    Spoločnosť by sa mala vrátiť k svojej rozmanitosti známej pred vojnou, keď v Československu žili tri milióny sudetských Nemcov a desiatky tisíc Rómov. „Inak zostane v zajatí svojej malosti a izolácii od sveta. Niet inej cesty, ako vysporiadať sa s problémami migrácie, a tým aj nárastu iných etník u nás, keď v ostatných európskych spoločenstvách je to bežné,“ doplnil Holomek.

    - Reklama -