Ako dopraví OSN humanitárnu pomoc civilistom v Sýrii? Oslovilo civilného leteckého dopravcu z Ruska

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Hovorca OSN Stéphane Dujarric v noci nadnes potvrdil, že Svetový potravinový program (WFP) na tento účel zvažuje najatie civilného leteckého dopravcu z Ruska, s ktorým už OSN spolupracovala počas humanitárnej operácie v Južnom Sudáne.

    V uplynulých dňoch dostali humanitárnu pomoc civilisti v piatich obkľúčených sýrskych mestách a v Ženeve sa vo štvrtok konalo ďalšie stretnutie zástupcov medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu, ktoré bolo zamerané práve na dopravu humanitárnej pomoci do všetkých 18 obkľúčených lokalít v Sýrii.

    Ako s odvolaním sa na Egelanda uviedla agentúra DPA, za posledných 48 hodín sa potraviny, lieky a ďalšiu humanitárnu pomoc podarilo dopraviť do piatich lokalít, kde žije asi 80.000 civilistov. Ide o obyvateľov miest Madájá, Zabadání a Muaddamíja aš-Šám v okolí sýrskej metropoly Damask, ktoré dobyli protivládni povstalci a sú obkľúčené vládnou armádou, ako aj šiitské dediny Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ktorých blokádu pred takmer 10 mesiacmi začali opoziční sunnitskí povstalci.


     

    - Reklama -