“Nezávislé” odbory sa postavili za Fica. Najbližší nám je volebný program Smeru, tvrdí šéf KOZ Kollár

    0
    Prezident KOZ SR Jozef Kollár (vľavo) a premiér, predseda Smer-SD Robert Fico (druhý zľava) s odborárkami (Autor: SITA)

    “Táto strana asi ako jediná hovorí aj o pokračovaní kvalitného sociálneho dialógu,” upozornil. Pre odborárov je pritom podľa ich šéfa podstatné, aby sa zachovala v súčasnosti platná pracovnoprávna legislatíva, ako je Zákonník práce, zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci či zákon o kolektívnom vyjednávaní. “Mrzí nás, že niektoré politické strany dali zákon o kolektívnom vyjednávaní na Ústavný súd SR,” povedal Kollár.

    Odborári majú podľa prezidenta KOZ záujem zúčastniť sa na príprave programového vyhlásenia novej vlády. “V súčasnosti sumarizujeme naše ciele, ktoré chceme dať do programového vyhlásenia vlády,” povedal. Práve novelizácia zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorá upravuje rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, je súčasťou priorít KOZ. “Prax nám ukázala, že aj pri tomto zákone sa vždy nájdu zamestnávatelia, ktorí dokážu obchádzať tento zákon,” povedal Kollár. Odborári chcú preto v zákone o kolektívnom vyjednávaní stanoviť reprezentatívnosť tých, ktorí môžu uzatvárať kolektívne zmluvy.

    KOZ už pripravilo návrh kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú správu na rok 2017, ktorý by mal byť v prospech všetkých zamestnancov v štátnej a verejnej správe. “Treba si uvedomiť, že nejde iba o zdravotníctvo a školstvo, ale ide aj o ostatných zamestnancov vo verejnej a štátnej správe,” dodal prezident KOZ.

    - Reklama -