Šéf kádehákov Figeľ sa obul do Fica. Premiér zneužíva situáciu na politiku, ktorú roky zanedbával

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    „Nebola prioritou. Zahraničné politické postoje premiéra znehodnocovali našu zahraničnú a obrannú politiku,“ zdôraznil. Podľa Figeľa obe Ficove vlády zanedbali rozvoj ozbrojených síl. V rezorte obrany sa navyše prejavovali známky korupcie. Obranný priemysel sa zneužíval na ekonomické záujmy. „Vláda nepripravila žiaden koncepčný materiál o pozícii Slovenska v oblasti bezpečnosti,“ konštatoval s tým, že bezpečnosť bola pre KDH vždy prioritou.

    KDH do svojho volebného programu zakomponovalo zriadenie civilných zborov, ktoré budú určené pre elimináciu nevojenských hrozieb. Boli by založené na dobrovoľnom princípe. Umožnia zvýšiť pripravenosť občanov na pomoc pri eliminácii nevojenských ohrození, aj ich aktívne dočasné nasadzovanie do aktivít, ktoré dnes tradične vykonávajú ozbrojené sily.

    Expert KDH pre bezpečnosť a obranu Ivan Šimko upozornil na potrebu konsolidácie vojenského spravodajstva. V ňom dnes podľa neho dominuje kontrarozviedka nad rozviedkou, pričom vo vojenskom spravodajstve by to malo byť naopak. KDH chce zároveň presadiť posilnenie parlamentného dohľadu nad spravodajskými službami zavedením dvojúrovňovej kontroly. Zároveň konštatoval, že vo svete je informačná vojna, pričom Slovensko nie je mimo propagandy. Šimko tiež kritizoval niektoré výroky, ktoré oslabujú slovenské spojenecké zväzky. „Tí, ktorí ich vyslovujú, by mali ľuďom povedať, čo to znamená alebo, že SR bude nechránená,“ dodal.

    - Reklama -