Tri závažné prípady plytvania v zdravotníctve. Platy vyššie ako prezident a surrealistické súťaže

    0
    Ilustračné foto: Nemocničná izba (Autor: SITA)

    Plat vyšší ako prezident štátu? Pri podnikaní v zdravotníctve je všetko možné. Aspoň na to upozornil Peter Kunder z Aliancie Fair-play vo svojom blogu. Ako príklad uviedol eseročku Operatíva, medicínska spoločnosť a závratné platy jej pracovníkov. Ďalej upozornil na šialene vysoké rozdiely medzi predpokladanou a konečnou hodnotou predmetu zákazky či na „súťaže“ poriadne zvyšujúce konečnú cenu.

    Závratné platy a nadštandardná ziskovosť

    Poďme pekne po poriadku. Ak chcete mať plat vyšší ako premiér Robert Fico či ako prezident Andrej Kiska, pričom ich ročný plat dosahuje hodnoty okolo 40- až 50-tisíc eur, riešením by mohla byť Operatíva, medicínska spoločnosť. Kunder vyrátal, že firma, ktorá má 18 zamestnancov, im vypláca na mzdách ročne 92-tisíc eur. Pozor – na každého zvlášť. Čiže priemerný plat pracovníka je 7 674 eur mesačne, čo je však údaj ešte za rok 2014.

    „Spoločnosť však dokáže výborne zarábať aj svojim majiteľom. Zisk pred zdanením tvorí viac ako 12 percent obratu, čo je vysokonadštandardná ziskovosť. Tú sa darí dosiahnuť aj napriek takýmto platom,“ píše ďalej Kunder.

    Ojedinelý, ale vyskytuje sa

    Ďalším, pre bežných občanov nepochopiteľným faktom je aj vysoký finančný rozdiel medzi predpokladanou a konečnou hodnotou predmetu zákazky. Konkrétne Kunder upozornil na nákup špeciálneho zdravotníckeho materiálu Východoslovenským ústavom srdcových a cievnych chorôb. Namiesto 2,8 milióna eur, čo bola predpokladaná cena, sa akosi zmenila na  21,83 milióna.

    V oficiálnom oznámení o výsledku obstarávania sa však uvádzalo, že hoci verejný obstarávateľ predpokladal nízku cenu, uchádzač ho poskytol v omnoho vyššej sume. „Použitie tohto výrobku je ojedinelé, ale vyskytuje sa, preto to verejný obstarávateľ akceptoval,“ znie neuveriteľné stanovisko z oficiálneho oznámenia. Stačí teda vraj len ubezpečiť, že hoci je výrobok niekoľnásobne drahší, obstarávateľ ho nekúpi veľa.

    Zlyhanie na celej čiare

    Tretím prípadom plytvania sú verejné súťaže, ktoré v zdravotníctve vyznievajú „surrealisticky“. „Za mnohé možno upozorniť na nákup Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb, ktorý bol rozdelený na 10 častí. V každej časti ústav dostal jedinú ponuku, ktorú prijal. Prakticky nesúťažil nikto,“ uvádza Kunder ďalší príklad.

    Ako ale upozorňuje, je výnimočné, ak výsledná cena zákazky nie je nižšia ako predpokladaná, ale aj to, ak sa  „stlačila“  málo. „V zdravotníctve to však funguje inak,“ upozornil. „V tomto tendri len jediná firma znižovala cenu, osem z desiatich firiem ponúklo výrazne vyššiu cenu ako bola predpokladaná. Tri dokonca viac než dvojnásobnú. Ťažko predpokladať, že v špičkovom kardiocentre, kde sa materiál kupuje roky vo veľkom, nedokážu urobiť prieskum trhu a zistiť reálne ceny,“ šokuje.

    Dá sa vôbec zabrániť plytvaniu? Aj napriek tomu, že je nielen v tejto oblasti závratné, ale sa aj zvyšuje? „Možno len treba začať tým, že sa urobí poriadok na kontrolných úradoch,“ nazdáva sa, pričom kritizoval nielen ministerstvo, ale aj Protipomopolný úrad, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou či Najvyšší kontrolný úrad, ktoré zlyhávajú na celej čiare.

    - Reklama -