Debata o nedôvere vláde po ukrajinsky: Žiadam vás, aby ste si nás vážili, hulákal Jaceňuk na poslancov

    0
    Arsenij Jaceňuk, bývalý predseda vlády Ukrajiny (Autor: SITA)

    Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk má so svojou vládou už dlhší čas problémy. V utorok popoludní tak v parlamentnej dráme nebolo možné vylúčiť, že Jaceňukov kabinet padne.

    „Vládna kríza pokračuje: prezident Porošenko požaduje demisiu celej vlády Arsenija Jaceňuka ako krok k zachovaniu súčasnej koalície (snáď vie, čo robí), bez ktorej bude na Ukrajine vraj hlboká politická kríza (čítaj nové voľby nechceme). Vraj už terapia nefunguje a je nutné pristúpiť k chirurgickému zákroku – tak označil kompletnú rekonštrukciu vlády. Navyše P. Porošenko žiada aj odchod nepopulárneho generálneho prokurátora Šokina (ktorého do funkcie sám vymenoval), ktorý je už mesiace kritizovaný za zametanie niektorých korupčných káuz pod koberec,“ napísala analytička na sociálnej sieti v utorok o 16. hodine.

    Dráma však mala ešte len prísť. Premiér Jaceňuk zrejme počítal s najhorším. „Možno je to moje posledné vystúpenie, počkajte…“ vyhlásil v jednej chvíli predseda vlády. Stalo sa tak potom, keď asi trištvrte hodiny prednášal správu o činnosti svojej vlády. Dával pritom jasne najavo, že bol vo veľmi zložitej situácii. „Dostali sme rozkradnutú krajinu s Rusmi a ruskými čižmami na svojom území. Udržali sme tú krajinu. A ja požadujem, aby ste si to vy vážili. Zanechávame krajinu s plnou pokladňou, so zaplatenými dlhmi. Žiadam, aby bola dnes navrhnutá rezolúcia o nedôvere vlády. So cťou zagratulujeme novej vláde,“ oznámil.

    Počas debaty prišla tiež správa, že generálny prokurátor Šokin odchádza z funkcie, takže vyhovel prezidentovi.

    V utorok po 19. hodine sa však v ukrajinskom parlamente ukázalo, že doterajší premiér predsedom vlády zostane. „Jaceňuk zostáva v sedle,“ napísala Veronika Sušová-Salminen. A čo ukrajinského predsedu vlády udržalo pri moci? „A stalo sa to, o čom sa šuškalo: v sále nebolo dosť poslancov – čiže podpora prišla od Achmetova (časť poslancov Opozičného bloku) a Kolomoyského (Obrodenie). Nedôvera získala len 194 hlasov, potrebovala 226. To budú kŕče,“ uzavrela svoj komentár k včerajšiemu dianiu v ukrajinskom parlamente.

    - Reklama -