Strach z utečencov vybičoval Švajčiarov k referendu. Za porušenie zákona deportácia? Rozhodnú už tento mesiac

    0
    Davy utečencov (Autor: Facebook)

    V radoch švajčiarskej verejnosti totiž stále silnie podpora pre proticudzineckú legislatívu na pozadí prílevu vyše milióna migrantov, ktorí prišli minulý rok do Európy, ako aj v dôsledku série sexuálnych útokov proti ženám, ktorých sa počas novoročných osláv dopustili v Nemecku migranti zo severnej Afriky. 

    Protiimigračne zameraná Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá disponuje približne tretinou parlamentných kresiel, zorganizovala toto referendum zozbieraním požadovaného počtu podpisov. Stavala na obavách obyvateľstva z toho, že by cudzinci mohli predstavovať riziko pre švajčiarsky spôsob života. 

    Na základe navrhovanej legislatívy by boli cudzinci automaticky deportovaní po odpykaní si svojho trestu, a to bez možnosti odvolať sa. Týka sa to ťažkých zločinov ako vražda, znásilnenie či ozbrojená lúpež, ako aj ľahších prečinov spáchaných v rozpätí desiatich rokov – prekročenia rýchlosti a vlámania. Cudzinci tvoria jednu štvrtinu populácie tejto osemmiliónovej alpskej konfederácie, ale až 68 percent tamojších uväznených osôb, pripomína Reuters. 

    - Reklama -