Najhorší týždeň nášho života. Už o pár dní by mala vypuknúť vojna medzi NATO a Ruskom

    0
    Ruská stíhačka Su-34 vypúšťa bombu v Sýrii (Autor: SITA)

    „Ako horko poznamenal ktosi z radov sýrskej opozície, jediná americká zásada, ktorú Barack Obama ešte neporušil, stanovuje nedodávať bojovníkom proti Asadovi protilietadlové zbrane, ktorými by sa mohli brániť pred ruskými náletmi. Turecko sa vyznačuje celým zástupom vážnych chýb, ale nemá problém ani s takou očividnou bezcharakternosťou. Dávno dalo najavo, kde je hrubá čiara, za ktorú už nehodlá ísť. Tou by bolo obsadenie severosýrskeho mesta Azaz kurdskými oddielmi vycvičenými pôvodne Pentagónom, ktoré dezertovali k Rusom a s pomocou ich náletov pomáhajú Asadovi odrezať Aleppo od sveta, a tak zadusiť sýrsku revolúciu,“ píše na úvod Dolejší.

    Následne hovoril o kurdskej propagande, ktorá je dnes podľa jeho názoru derivovaná z ruskej. „Na všetkých arabských územiach, ktoré sa Kurdi s pomocou dodávok ruských zbraní a ruských náletov snažia obsadiť, sú vraj prítomní ,islamisti‘, každý, kto prekáža kurdskému expanzionizmu v ruských službách, je ,Front an-Nusrá‘,“ podotýka.

    Kurdi podľa Dolejšího po ruských náletoch obsadili heliport v Menaghu a v pondelok aj mesto Tall Rifaat. V utorok alebo v stredu potom podľa jeho názoru obsadia Mareu a do konca týždňa spustia z dvoch alebo z troch strán útok na Azaz.

    „Zatiaľ čo Rusi bombardujú a taktickými raketami Točka ostreľujú pozície povstalcov, ktorých vycvičili iné americké zložky ako dezertérov zo strešnej prevažne kurdskej organizácie SDF (tieto rakety v pondelok zničili nemocnicu a pôrodnicu v Azaze), zvyšných povstalcov podporuje desať batérií tureckých samohybných diel Firtina umiestnených za hranicou a tiež turecké letectvo,“ píše Dolejší. Vzhľadom na to, že Rusi nových kurdských spojencov vôbec nechránia pred prieskumom ani útokmi zo vzduchu, pozorovatelia sa podľa Dolejšího domnievajú, že kurdský kanonenfuter v skutočnosti z pohľadu Kremľa predstavuje len tučnú návnadu. A tá má vraj vyvolať otvorenú tureckú intervenciu v Sýrii.

    „Takto dajú zámienku na ruský útok na Turecko,“ píše Dolejší.

    Ako sa Dolejší domnieva, Moskva dúfa, že 2. turecká armáda vstúpi na sýrske územie a prevalcuje kurdských pešiakov. Pozemný útok by tak Moskve poskytol pretext na útok na Turecko. „Známky prebiehajúcej mobilizácie, zvýšenej premávky v strategických komunikačných sieťach alebo horúčkovitá aktivita ruských prieskumných a špionážnych platforiem, presun jednotiek na Kaukaz a aktivita na mori, všetko svedčí o horúčkovitých prípravách na veľkú vojnu. Medzitým boli posilnené aj jednotky na Donbase a na hranici s Pobaltím začalo cvičenie výsadkových jednotiek. Aj keby sa Biely dom z ničoho nič zobudil z ilúzie, podľa ktorej je Rusko partnerom, nedokázal by sa teraz rýchlo rozhodnúť, kam sústrediť pozornosť skôr – a kam prípadne vyslať zoškrtané vojenské kapacity,“ dodáva Dolejší.

    „Ak Turecko odštartuje pozemnú intervenciu v Sýrii, Moskva získa zámienku na jeho napadnutie. V takom prípade Ankara bude chcieť aktivovať článok 5 Severoatlantickej zmluvy. Keby sa jej to podarilo, NATO vstúpi do vojny s Ruskom. Keby sa jej to nepodarilo, NATO sa rozloží, bude raz a navždy papierovým tigrom – a Putinovi už nič nezabráni realizovať expanzionistické plány aj vo východnej Európe,“ uzatvára.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -