Rusko je teroristická organizácia, spustil turecký premiér. Tu je odpoveď z Moskvy

    0
    Ruské letectvo v Sýrii (Autor: Reprofoto, Facebook)

    „Kategoricky odmietame takéto tvrdenie, obzvlášť keď žiadne z nich nie je podložené dôkazmi,“ povedal Putinov hovorca. Rusko totiž čelí medzinárodnej kritike za to, že údajne stojí za útokmi na nemocničné a vzdelávacie zariadenia na rebelmi kontrolovanom území.

    Najtvrdšie je vo svojom odsúdení ruského konania rozhodne Turecko, ktorého minister zahraničia vec označil ako „očividné vojnové zločiny“ a varoval pred dôsledkami, ktoré z ruského konania Turecko vyvodí.

    Turecký premiér Ahmet Davutoglu zašiel ešte ďalej. „Ak sa Rusko bude aj naďalej správať ako teroristická organizácia a bude ďalej vyháňať civilistov z ich domovov, bude nasledovať naša extrémne rozhodná odpoveď,“ povedal. Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault označil útoky za „možné vojnové zločiny“ s tým, že sú neprijateľné a mali by okamžite prestať.

    Turecko medzitým apeluje na NATO, aby sa zúčastnilo na pozemných operáciách v Sýrii. „Turecko samo nepodnikne pozemné operácie. Žiadame našich koaličných partnerov, aby ich zvážili,“ povedal predstaviteľ tureckých úradov. „Chceme pozemné operácie. Ak vznikne konsenzus, Turecko sa na nich bude podieľať. Bez nich nie je možné vojnu ukončiť.“

    Tento rok totiž prebehlo už 14 útokov na zdravotnícke zariadenia v Sýrii a z toho posledného viní Rusko aj organizácia Lekári bez hraníc. Nemocnica v Idlíbe totiž údajne bola terčom útoku buď Rusov samotných, alebo sýrskej armády.

    Podľa bývalého britského ministra pre rozvoj Andrewa Mitchella však nie je o čom pochybovať. „Je to jasný vojnový zločin. Ruské vzdušné sily už v Sýrii zasiahli na tridsať nemocníc, z ktorých len jedna sa nachádza na území Islamského štátu.“ Dodal, že Lekári bez hraníc vždy všetkým dajú jasne najavo, kde sa ich členovia nachádzajú, a teda „bezpochyby“ došlo zo strany Rusov k porušeniu medzinárodného práva.

    Vzápätí však dodal, že neexistuje nič, čo by „mohla medzinárodná komunita urobiť pre zastavenie ruských náletov“, napriek tomu však trvá na tom, aby zo situácie vyvodila dôsledky. „Až v budúcnosti ich môžeme prinútiť zodpovedať sa z ich činov. OSN bolo založené s cieľom bojovať proti tejto medzinárodnej anarchii,“ povedal Mitchell a dodal, že súčasná situácia bude mať neblahý vplyv na úlohu Ruska v OSN.

    K situácii sa vyjadril aj bývalý veľvyslanec USA pre Blízky východ Chris Hill. „Rusi sú známi tým, že nie sú dvakrát presní. Znepokojujúca je však skutočnosť, že nešlo len o jednu nemocnicu,“ povedal Hill s tým, že chce od Ruska vysvetlenie konania, obzvlášť keď „sa prstom celkom jasne ukazuje práve na ruské vzdušné sily“. Ak išlo o cielené útoky na nemocnice, mohlo by to byť kategorizované ako vojnový zločin.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    Autor: spa

    - Reklama -