Komisár OSN pre utečencov apeluje na strednú Európu: Nemôžete sa na utečencov pred vojnou pozerať tak škaredo. A z Maďarska mu odpísali…

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    „Je čas, aby lídri v strednej Európe ukázali pozitívny príklad a zaviazali sa pomôcť rodinám utekajúcim pred vojnou a ľuďom, ktorých ľudské práva sa porušujú. A to bez ohľadu na štátnu príslušnosť utečencov či ich náboženské vyznanie,“ vyhlásil Montserrat Feixas Vihe, zástupca UNHCR pre strednú Európu. Jeho vyjadrenia priniesol server Euractiv.com.

    Apel z OSN zaznel tesne pred schôdzkou krajín Vyšehradskej štvorky, ktorá sa uskutoční budúci týždeň. Stredná Európa nesmie podľa zástupcu UNHCR pre náš región zostať stáť bokom a tváriť sa, že sa jej utečenecká kríza netýka, keď vidíme, aké rozmery súčasná humanitárna kríza dosahuje.

    Spolupracovník maďarského premiéra Viktora Orbána János Lázár kontroval, že Maďarsko očakávalo zosilnenie tlaku na štát pred príchodom jari. Práve na jar možno totiž očakávať, že príval migrantov znovu zosilnie. Oznámil tiež, že sa Maďarsko pripravuje na stavbu plotu na hraniciach s Rumunskom, ak bude treba zastaviť migrantov. Maďari v utečencoch nevidia len žiadateľov o azyl, ale potenciálne aj vojenskú hrozbu.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -